• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Huawei тества новата си операционна система

Huawei тества новата си операционна система

/КРОСС/ Опитите на администрацията на Доналд Тръмп да блокира дейността на китайския технологичен гигант Huawei доказаха едно - в Китай се мисли с няколко хода напред. Технологичния гигант от "Поднебесната империя" разкри, че отдавна е разработвал своя ОС, а сега започнаха и нейните тестове.

В Китай операционната система ще се нарича Hongmeng (Хунмън), но в Европа и останалия свят ще бъде прието названието Ark OS.

"Основното при операционните системи за мобилни устройства е да накарате разработчиците на приложения да пишат за вас. Точно това обрече на неуспех опита на Microsoft да излязат на този пазар - магазинът им за приложения беше празен", коментира софтуерният специалист Лорас Хънт.

Huawei обаче няма да повтори грешките на Microsoft. Операционната система на китайската ще е напълно съвместима с приложенията за Android, като на разработчиците няма да се налага да създават специални версии за нея. Така се гарантира богатото съдържание от приложения, познато ни от всеки един смартфон.

Инженерите на Huawei са доказали, че си разбират от работата, предлагайки технологии, които са сред най-добрите в света. Почти е сигурно, че операционната система на Huawei ще е безплатна, или поне една доста функционална базова версия.

На Международния икономически форум в Санкт Петербург миналата седмица китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин е готов да споделя опит, включително в 5G технологиите, показвайки ясно, че в китайското мислене стратегическите цели имат приоритет над счетоводните.

Потребителите пък са жадни за нещо ново. След всяко съобщение по темата в социалните медии има хиляди коментари от цял свят, приветстващи възможността за широкосъвместима универсална система с отворен код.Браво, Huawei, че даваш на света алтернатива", пише в Туитър филипинецът Джон Чуа.

Очаква се, че заради въвеждането на своя операционна система, Huawei ще запази цените на своите устройства на по-добри равнища, спрямо конкурентите от Samsung и Apple.

Амбициите на Ark OS изглеждат големи. Базирана на Linux, тя би трябвало да може да работи с множество платформи и да е съвместима с всички смартфони, таблети, телевизори и преносими устройства на Huawei. Оттам, съвместимостта с устройствата и на други производители, особено китайски, е на една крачка разстояние.

С подобно широко поле на приложение Ark OS би могла да застраши не само Андроид и неговия над 80-процентов дял при мобилните устройства, но и хегемонията на Microsoft при настолните компютри и лаптопите - много вероятно е всички програми на Linux да вървят и под Ark OS. В крайна сметка масовият потребител иска от операционната система възможно най-много функции с възможно най-малко проблеми при най-ниска цена, най-добре безплатно.

Предполага се, че вече са пуснати 1 милион смартфона с новата система, за да се установи в реален режим какви проблеми биха могли да възникнат, при това с обещание за "засилени функции за сигурност, за да се защитят личните данни".

След края на тестовия период тя ще бъде предоставена за общо ползване, най-вероятно през последното тримесечие на годината. Според най-новата изтекла информация това може да стане още през септември с пускането на пазара на новата серия смартфони Huawei Mate 30.

"Подготви се за криза и я превърни във възможност", гласи стара китайска поговорка, която явно се е превърнала в мото за Huawei.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.