• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

Световноизвестният художник Хубен Черкелов с изложба в галерия Оборище 5

/КРОСС/ Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в Оборище 5 галерия & зала. Официалното откриване на изложбата - "The World $ Yours" се състоя в четвъртък вечер, 21-ви февруари в залата на Оборище 5.По покана на директора на галерията Деница Атанасова-Гергова, Хубен Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в "The World $ Yours" намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото Биенале във Венеция.В изложбата присъстват и маслени творби от колекцията на галерията, изработени в характерната за художника импасто техника с изображения от различни световни банкноти.

Хубен Черкелов е селектирал и творби, създадени в студиото му в Ню Йорк през последната година. Специално за "The World $ Yours" той проектира неонов надпис с името на изложбата, който ще бъде част от експозицията.Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис TheWorldISYours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в "Белязаният" (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992 г. Там той изписва с медни букви върху дърво: What $ Art.

Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от "Белязаният", така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на Oborishte 5 Gallery and Hall.Изразните средства в работите на Хубен Черкелов са масло, акрил, импасто и фолио. Видовете фолио, които той използва, са идентични с тези, необходими за производството на банкноти. Фолиото прави възможно прехвърлянето на вече съществуващи изображения от различни парични знаци, банкноти и монети върху платно. Така художникът стъпва върху наследството на попарта от 50-те и 60-те години на XX век, но надгражда и развива творчеството си в полето на постмодерната живопис.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.