• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Елена Йончева, КТБ и поне един парадокс

Елена Йончева, КТБ и поне един парадокс

/КРОСС/ С действията си срещу Елена Йончева прокуратурата е на път да увеличи още повече избирателите на БСП. Защото всеки, погнат от нея, изведнъж става някак симпатичен. А и в обвиненията срещу Йончева има един парадокс.
Коментар от Емилия Милчева:

БСП очевидно се опитва да превърне Елена Йончева в знаме, под което да свика борци срещу корупцията, антигербери, разочаровани от "Патриотите" плюс, естествено, собствените си избиратели. Знаме или билборд - това зависи от ракурса. Но от политическа гледна точка избраната от социалистите пропагандна линия изглежда правилна - говорителката на парламентарната им група Елена Йончева, разкрила порочни схеми на властта, е обект на атака и репресия от страна на управляващите и техния помагач прокуратурата.

Така най-голямата опозиционна партия, паднала от власт заради корупцията по време на Тройната коалиция, днес призовава да се сложи край на атаките срещу политици като Йончева, които показват корупционните практики и злоупотребите в държавата.

Провелият се в събота конгрес на БСП подкрепи единодушно Йончева, ден по-рано лидерката на социалистите Корнелия Нинова обеща да привлече международна подкрепа в нейна защита, а председателят на ПЕС и бивш премиер по време на Тройната коалиция Сергей Станишев дори предрече, че обвиненията срещу Йончева може даже да я превърнат в герой. Дали?

Обвиненията

Елена Йончева, журналист и депутат от гражданската квота на БСП, е обвинена от прокуратурата в „изпиране" на 333 000 евро от КТБ, извършено между 13 юни 2012 година и 6 ноември 2014 (датата, на която съдът обяви фалита на банката). Според обвиненията на специализираната прокуратура, Йончева е знаела, че парите са предварително източени от КТБ от мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев. Усвоени са от самата нея чрез регистрирана съвместна фирма с офшорка от Вирджинските острови - по думите ѝ, за закупуване на техника, с която да снима документални филми за TV7. Да припомним, че КТБ - банката, в която бяха държани огромна част от парите на държавните фирми, е наляла над 300 милиона лева в медийната група TV7 и News7.

Разследването срещу Йончева за офшорна фирма, свързана с Цветан Василев и КТБ, бе образувано през август миналата година по сигнал на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Същите обвинения отправи още през октомври 2017 евродепутатът Николай Бареков. В телефонно интервю за Сашо Диков по спряната вече телевизия BiT Йончева заяви тогава следното: "Нямам и не съм имала офшорна фирма. (...) С КТБ не съм имала никакви взаимоотношения. Нещо повече - заедно с мои колеги в момента водя съдебно дело срещу телевизията за неизплатени бюджети на два от излъчените филма".

Във въпросното интервю Йончева обяснява, че като независим продуцент е снимала общо три филма за TV7, за което е сключвала договори с частната телевизия. Сега се оказва, че е получавала пари от КТБ за техниката за тези филми, за които през 2017 твърди, че два от тях не са платени. Кое е вярно? Впрочем, заедно с Иван Гарелов, Йончева беше водеща в TV7 на предаването "Оригиналът", чийто продуцент, както бе обявено тогава, беше !no frame media, собственост на Емил Кошлуков и Виолета Сечкова.
Парадоксът

Журналисти и наблюдатели вече забелязаха парадокса в прокурорските обвинения: как е възможно Йончева да е била наясно с престъпния произход на въпросните 330 000 евро, след като в онзи период не само голяма част от държавните фирми и институции, но и цели общини и дори партии държаха парите си в КТБ - банката, чийто възход започна при Тройната коалиция и достигна апогея си при първия кабинет на Бойко Борисов. Казано другояче: със сегашните си действия прокуратурата е на път да увеличи избирателите на БСП и противниците на ГЕРБ - поради избирателния характер на наказателните си акции. Всеки, погнат от нея, става някак симпатичен. А обвинителите на Йончева могат първи да паднат в клопката. Защото истината за най-мръсната афера в България от началото на този век и до днес си остава неизречена, а сметката от няколко милиарда плащат данъкоплатците.

Корнелия Нинова, разбира се, е права да пита защо нито един политик не е обвинен, а сега идва обвинение за Йончева. Но самата Нинова, както и всеки друг от ГЕРБ, БСП и ДПС, години наред избягват умело двата слона в стаята - КТБ и Пеевски. И докато "гьолът" си стои, а всички действат по този начин, избирателните удари по политически противници ще продължат.

Точно като за журналист от нейния калибър

В очите на стотици хиляди българи Елена Йончева ще си остане талантливият и упорит журналист-международник, който тича с камера в ръка по улиците на Халеб, интервюира най-опасните хора в Чечня и снима поредица за сомалийските пирати. Като депутат пък разкри роднински назначения в Хасково, показа пробитата ограда на границата с Турция и заговори за митичната "къща в Барселона". А сега ни обещава разследване за корупция в правителството. Значи аферата "КТБ" е точно като за журналист от нейния калибър. Нали "трудните ситуации изискват нестандартни решения", както беше казал Сергей Станишев при назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Източник www.dw.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

СРАМНА СЕДМИЦА ОТ СРАМНИТЕ КОКОШКИ ОТ ПОЗИТАНО 20 И ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО НЕ ВИЖДА СРАМА НА ТЯХНОТО ИНЖИНЕРСТВО. СРАМ,СРАМ ЗА ДЪРЖАВАТА

01.02.2019 20:57:30

Анонимен

ПАРАДОКСА Е ЧЕ ЕЛЕНА САМА СИ ГО НАЧУКА. СРАМОТА ЗА ЖУРНАЛИСТИКАТА.

31.01.2019 08:19:45

Анонимен

"БСП от партия се трансформира във фалшив сайт. И негов главен редактор е Елена Йончева

30.01.2019 22:31:28

Стефан

Парадоксът е, че Василев и милиардите ги няма, а ние гоним дребни кокошки.

30.01.2019 20:00:02

Елена Офшоркова

Хахахахаааааааааааааа!!!

30.01.2019 08:33:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.