• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Българските власти искат имунитета на Елена Йончева като евродепутат

Българските власти искат имунитета на Елена Йончева като евродепутат

/КРОСС/ Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева. Това съобщи самият Сасоли при откриването на пленарната сесия днес в Страсбург, цитиран  от БНР

Целта е срещу Йончева да бъде образувано наказателно производство от страна на специализираната прокуратура. Искането е представено пред правната комисия на Европарламента, уточни Сасоли.

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред „Хоризонт“, че е готова сама да се откаже от него: 

„Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отказ от имунитет. Тук се гласува“. 

Самото искане за сваляне на имунитет се разпределя по системата „Донт“, след което се очаква да се съберат координаторите на ресорната комисия, като с този въпрос не могат да се занимават българи и в случая депутати от групата на  социалистите и демократите.

Процедурата предвижда и да се даде право на самия евродепутат да представи своята позиция по искането, преди да бъде взето решението.

Йончева съобщи още, че Съдът за правата на човека в Страсбург е приел нейна жалба срещу отправените ѝ обвинения: „ЕСПЧ прие моя жалба срещу отправените ми обвинения и това е изключително важно. Над 80% от подадените жалби в съда се считат за недопустими и фактът, че тази жалба е приета означава, че тя е потенциално основателна. Нямам съмнение, че европейският съд ще завърши с осъдителна присъда срещу тези, които предприеха тази атака срещу мен“. 

Процедурата за сваляне на имунитета може да се окаже продължителна - при френската депутатка Марин льо Пен мина почти една година.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади докато е бил премиер. впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Другарко Йончева не забравяй че имаш задължение към българските гражданислед като влезеш в ЕП чрез Лаура Кьо вешк да бъдат осъдени корумпираните управляващи .

26.11.2019 20:15:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.