• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Георги Йорданов: Трябва да има справедлива оценка за труда на медицинските специалисти

Георги Йорданов: Трябва да има справедлива оценка за труда на медицинските специалисти

/КРОСС/ "Трябва да има справедлива оценка за труда на медицинските специалисти". Това заяви пред Дарик радио народният представител от ПГ на "БСП за България" доц. Георги Йорданов. Той обясни, че здравеопазването е в тройката на проблемите на обществото, които винаги са сочени от хората за социално значими. По думите му по време на срещите за "Визия за България", основните проблеми, поставяни от хората, са в тази сфера. "На фона на това, правителството представя два модела за реформи в здравеопазването, които ние не можем да приемем", заяви доц. Йорданов. Като основен проблем в здравеопазването той посочи разкъсаните административни връзки в здравната система - като че, всеки работи сам за себе си. "Разчита се, че квазипазарът в здравеопазването ще регулира нещата и ще ги подобри за потребителя, но това няма да стане", каза още той. Според него в момента, единствено трудът, самочувствието и всичко, което влагат медицинските специалисти, задържат системата.
Доц. Йорданов подчерта, че преди да се предложи модел в здравеопазването, трябва да има две неща - здравноинформационна система, която да покаже какви са потребностите на българските граждани от здравна помощ и от каква по вид помощ се нуждаят; истинско остойностяване на медицинските дейности. Той подчерта, че вместо това, на база на едни преговори на различни организации с ръководството на НЗОК и с Министерство на здравеопазването, гледайки в тавана, управляващите са посочили, че има финансова дупка в системата и тя е точно 800 мнл. лв.
На въпрос- дали БСП подкрепя идеята НЗОК да се конкурира с частни каси, Йорданов отговори: "На този етап не сме готови да подкрепим такова нещо. Считаме, че българските медицински застрахователи не са готови да поемат едно здравно медицинско осигуряване и да бъдат пълноправни участници в този пазар". Той подчерта, че ресурсът на страната ни е малък, а административните разходи, които се налагат, за да се извърши тази дейност, са огромни. Той припомни, че при среща с българските застрахователи, те са заявили, че не са готови да участват в момента, защото искат да направят преценка на продукта, който ще трябва плащат. "България не е готова да премине към демонополизация на Здравната каса. Здравните вноски, които българските граждани събираме, като обем от финанси, не могат да осигурят качествено здравно осигуряване, за това държавата трябва да осигурява капиталовите разходите", заключи доц. Йорданов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.