• 20 Май 2019 |
 •  USD / BGN 1.7507
 •  GBP / BGN 2.2328
 •  CHF / BGN 1.7334
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

Илияна Йотова: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България

Илияна Йотова: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България

/КРОСС/ Успешната кариера е резултат от протегнатата ръка между образованието и работодателите. Трябва да се откажем от т.нар. модел на „бързото хранене“ в образованието – удобно, но не пълноценно. Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите хора успешна кариера в България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложението „Образование без граници“ и кариерния форум „Образование и кариера“, които се провеждат в рамките на два дни в Националния дворец на културата.

Вицепрезидентът изтъкна несъответствието между предлагане и търсене на пазара на труда, „произвеждането“ на безработни висшисти и липсата на кадри за бизнеса. „Това е и убеждението на над половината от младите хора в България на възраст от 14 до 29 години. От друга страна, работодателите все по-често алармират за недостиг на кадри“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави организаторите и участниците в изложението за работещата формула, която са открили – да съберат образованието и бизнеса на едно място. „Този форум дава силен положителен пример. Наред са институциите, университетите, ние самите като общество, което изисква и настоява“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента особено важен е отговорът на въпроса „Какво искат младите хора?“. „Днес те със своите изисквания, очаквания и потенциал са ново предизвикателство за мениджърите и работодателите, за преподавателите в училище и университета“, убедена е Илияна Йотова.

Акцент в изказването на вицепрезидента бе дълбокото разделение между младите хора в големите и малките населени места и различният старт, който получават за своята кариера. „Това неравенство тръгва още от училище и неминуемо слага своя отпечатък върху развитието на един млад човек“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че социалната ни система не е на необходимото ниво, за да защитава най-слабите. „Оттук идва песимизмът сред тях, нежеланието нито за образование, нито за работа“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът предложи организирането на специален форум за образованието и кариерата на младите хора в неравностойно положение  и със специфични нужди. „Те имат своите трудности, но са огромен потенциал. Трябва да познаваме по-добре техните очаквания, да им предложим добре структурирана система за индивидуално обучение, достъп до образователните институции, система и технология за оценяване на техните знания, възможности за трудова реализация“, заяви Илияна Йотова.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на Петко Славейков: „Само истинно образованият и просветеният човек бива свободен и честит, а неученият и непросветеният е всякога роб, дето и да бъде... роб на страстите си, на своите и чуждите предразсъдъци...“.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.

int(1)