• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Илияна Йотова беше гост на приема на дипломатическия корпус

Илияна Йотова беше гост на приема на дипломатическия корпус

/КРОСС/ За доброто сътрудничество и през отиващата си година благодари на представителите на дипломатическия корпус в България вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на традиционния прием, организиран от Министерството на външните работи. Вицепрезидентът изказа специални благодарности на дамите посланици, с които имат редица съвместни инициативи.

В приветствието си Илияна Йотова подчерта огромната роля на дипломацията в днешния все по-разделен свят. „Радикализмът, ксенофобията, отричането на другия не са били толкова силни от години насам, затова са ни нужни професионализъм, добри думи, позитивни послания. През XXI век е много по-лесно да прокараш разделителни линии, да сееш език на омразата, отколкото да проявяваш солидарност, да подаваш ръка", изтъкна вицепрезидентът и подчерта необходимостта от засилване на ролята на международните организации.

В европейски план Илияна Йотова приветства идеята на Франция и Германия за двугодишна конференция, посветена на бъдещето на Европейския съюз. „Именно този диалог трябва да покаже, че в ЕС няма място за двойни стандарти, разделение на център и периферия", заяви вицепрезидентът.
„Разчитам във Ваше лице България да срещне съюзници за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка", обърна се Илияна Йотова към присъстващите посланици на страните членки на ЕС. Вицепрезидентът посочи, че следващата пролет предстои преглед на Шенгенското споразумение и изрази надежда този процес да завърши с приемането на България и Румъния, които са изпълнили всички критерии.

Илияна Йотова каза, че европейската интеграция на Западните Балкани продължава да стои в дневния ред на българската външна политика, и Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана за членство, а процесът по присъединяване на Сърбия и Черна гора да напредне.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.