• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Две трети от фирмите са готови да наемат служители на постоянен трудов договор

Две трети от фирмите са готови да наемат служители на постоянен трудов договор

/КРОСС/ 69% от българските компании, участвали в скорошно проучване, проведено от БТПП, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници. Една четвърт от запитаните работодатели нямат нужда от нови работници в момента.

Най-търсени са специалистите със средна квалификация - 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация.

Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от трети страни /извън ЕС/. Останалите 86% нямат опит в това отношение.

Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от: Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език,

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15 % от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9 % твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Някои от тях са изброени по-долу:

Професионални умения:

Да са отговорни и съвестни
Да могат да работят в екип
Да са готови да се обучават
Да са в добро здравословно състояние
Да имат желание да се интегрират в българското общество

Технически умения:

Да имат специфична квалификация според сектора
Да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат
Добри познания по друг чужд език /освен майчиният им език/

Документи, сертификати

Да могат да докажат самоличност и ниво на образование - лични документи, дипломи, сертификати
Да бъдат готови да останат по-дълго в една компания
Да имат шофьорска книжка, валидна за България
Да имат документи за пребиваване и работа в страната

Резултатите от направеното проучване показват също така, че има работа за чужденци от трети страни в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др.

Въз основа на така представените данни БТПП прави следните изводи:

Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци. Тези, които са го правили са доволни от служителите си.
Квалификацията, опита и познания по български език са най-важните предпоставки за наемане на чужденец от трета страна.
Необходимо е опростяване и ускоряване на процедурата за издаване на разрешение за достъп до българския пазар на труда за чужденци, както и по-широко информиране на българските фирми как да наемат чужденци.
Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

обаче

определящият фактор не е посочен, работната заплата.Иначе, изисквания фирмите имат.

13.08.2019 07:29:33

Анонимен

смеф! от авганистан със 20 официали и незнайна племенне? дето изобщо са пълно неграмотни!! дето първото села в българия ,скочи щото МО искаха да пуснат 15-16 годишни в 1 клас с българчета 7 годишни!

12.08.2019 18:41:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.