• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Летище София с нов партньор - "Катар еъруейз" лети от Доха до София и обратно

Летище София с нов партньор - "Катар еъруейз" лети от Доха до София и обратно

София /КРОСС/ Вчера на Летище София кацна самолет Airbus А320 на авиокомпания "Катар еъруейз". Полет QR 943 на националния превозвач на Катар, е първият по новата въздушна линия Доха - София - Доха. С ефектен воден салют най-голямото българско летище посрещна приземяването на металната птица.

На тържествената церемония по посрещането на екипажа и пътниците на една от най-мощните азиатски авиокомпании присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, негово превъзходителство Салем Ал Джабер посланик на Катар за България и други официални лица.
Изпълнителният директор на Летище София Веселин Пейков и вицепрезидентът на катарските авиолинии за Европа Пол Йоханес, посрещнаха на стълбата на самолета г-н Акбар Ал Бакер - изпълнителен директор на "Катар еъруейз" и придружаващата го делегация, включително представители на медии от Катар, Кувейт, Кралство Саудитска Арабия и Дубай.
„За нас е чест да посрещнем "Катар еъруейз" в България и да предложим на нашите пътници нова възможност да достигнат до над 100 дестинации по целия свят. Летище София се разраства интензивно, като постепенно се превръща в регионален хъб. Щастлив съм да приветствам "Катар еъруейз" на българска земя" каза Веселин Пейков.
На новия Терминал 2, след изпълнения на децата от ансамбъл "Росна китка" и впечатляващия Теодосий Спасов, министър Московски приветства новите въздушни партньори на Летище София като ги поздрави с добре дошли и изрази увереност, че ще бъде направено всичко необходимо за доброто сътрудничество и успешното осъществяване на договореностите между двете страни.
Изпълнителният директор на "Катар еъруейз" Акбар Ал Бакер благодари за подкрепата за най-новата линия на авиокомпанията, която отваря въздушен коридор между страните от Залива и Европа. „Ние сме първата страна от Залива, която обслужва такава линия. София е важна за нас не само заради възможностите за туризъм, а и заради бизнес пътуванията. С нея европейските дестинации в мрежата на авиокомпанията ни стават 26. Превъзходни сме в неповторимото гостоприемство, което вие заслужавате. Предлагаме изключително преживяване както на земята, така и във въздуха и винаги надминаваме очакванията на нашите пътници."
Министър-председателят Бойко Борисов започна приветствието си с думите: „Най-добрите идват при най-добрите - това е ясно". Той с усмивка си припомни че всичко за новата въздушна връзка между Доха и София е започнало от една шега при неговото посещение в Катар. "Тази дестинация открива огромни възможности и се надявам, че партньорите ще направят още за региона, тъй като все още нямаме връзка със Скопие, Загреб, Белград. Добре дошли и пожелавам безаварийни полети".
Господин Ал Бакер подари на премиера и на министър Ивайло Московски кристален орикс символ на държавата.
От българска страна на партньорите бе подарен компас с гравирани координати на Летище София и възпоменателна метална пластина за първия полет.

"Катар еъруейз", в състава на която работят много български пилоти и авиоинженери, е сред най-бързо развиващите се авиокомпании, с един от най-новите и модерни самолетни паркове в света. 98-те самолета (Boeing, Airbus, Bombardier) летят по 106 дестинации в Европа, Близкия Изток, Африка, Южна Азия, Индийския океан, Тихоокеанския регион, Северна и Южна Америка. Само през 2011 г. компанията разширява мрежата си с 15 нови въздушни линии.

Полетите на "Катар еъруейз" от София до Доха и обратно са четири пъти в седмицата - в понеделник, сряда, петък и събота, с междинно кацане в Букурещ. Това дава възможност на пасажерите за връзка с над 100 дестинации в цял свят и най-вече до Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Билети се предлагат в бизнес и в икономична класа. На борда на самолетите пътниците могат да ползват повече от 900 опции на уникална система за аудио и видео развлечение.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.