• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

НСИ: Цените на производител нараства с 1%

НСИ: Цените на производител нараства с 1%

/КРОСС/ Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 1.0% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 1.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.0%, при производството на тютюневи изделия - с 2.3%, и при производството на химични продукти - с 1.3%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през февруари 2017 г. нараства с 5.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 20.2%, и в преработващата промишленост - с 8.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 22.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.8%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.1%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%.

 

 

 

 


Фиг. 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността
(2010 = 100)

 

2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. е с 0.6% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.2%, в преработващата промишленост - с 0.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%.
В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.4%, при производството на основни метали - с 2.9%, и при производството на химични продукти - с 2.5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%.

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2017 г. нараства с 2.9% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 13.9%, и в преработващата промишленост - с 5.4%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%.
По-високи цени в преработващата промишленост спрямо февруари 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 22.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.4%, производството на тютюневи изделия - с 3.7%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.4%.

 

Фиг. 2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността
(2010 = 100)

 

 


3. Индекси на цените на производител на международния пазар
Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. се увеличава с 1.8% в сравнение с предходния месец.
В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 1.6%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 4.2%, и при производството на облекло - с 1.4%, а намаление е отчетено при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.2%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2017 г. нараства с 11.9% в сравнение със същия месец на 2016 година.
В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през февруари 2017 г. е с 11.6% спрямо февруари 2016 година. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 22.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.2%.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.