• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Герджиков: Готов съм да продължа да бъда премиер

Герджиков: Готов съм да продължа да бъда премиер

/КРОСС/ Служебният премиер Огнян Герджиков даде обширно интервю пред БТВ, в което говори по редица актуални и горещи теми за състоянието на страната и наследството, което той оставя след двата месеца начело на страната.

Първо той говори за горещата тема от деня - скандалът с намерението премахването на статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват.

„Това е удар във въздуха на общинския съвет - те не могат да направят нищо. Искат да направят Копривщица една бетонна спалня, където да се развихрят интересите на бизнесмени.

За нищо на света това няма да се позволи - нито от служебния премиер, нито от тези след мен. Общинският съвет не може да решава такова нещо. Копривщица ще остане град музей", обяви Герджиков.

Попитан за последните поръчки, направени от министрите му Герджиков посочи, че поръчка на МВР на стойност 3,6 млн. лв. за пощенски услуги и рекламни материали вероятно свързана с председателството на ЕС, което предстои.

Той добави, че не е запознат със самата поръчка, но е сигурен, че служебният вътрешен министър Пламен Узунов не би си позволил нещо нередно.

Втората поръчка - за два кораба, е свързана с обновяването на плавателните средства по р. Дунав.

„Имаме кораб на 77 години, който е вече амортизиран и друг на пределна възраст", уточни той.

Премиерът е категоричен, че не се страхува от ревизия на неговото управление, подобна на тази, която той направи на управлението на ГЕРБ при встъпването си в длъжност.

Поскъпването на природния газ Герджиков определи като закъсняло и досега умишлено задържано.

„Шоковото повишаване стресира хората, ако нещата ставаха по-постепенно, щяха да го приемат по-нормално", посочи премиерът и уточни, че правителството не може да влияе на икономиката.

Той коментира и сцените на българо-турската граница, при която представители на „Обединени патриоти" спираха автобуси с гласоподаватели за парламентарните избори, идващи от Турция.

"Сцените на българо-турската граница бяха много неприятни, малко на ръба на закона. Взеха се мерки да не се превърне този протест в блокада и се осигури свободното преминаване на автобуси и хора, така че това не беше затруднено, а малко забавено. Прокуратурата е сезирана по случая".

В тази връзка постъпи искане от ДОСТ и Лютви Местан за касиране на изборите, което е невъзможно според Герджиков.

„Няма такова нещо като касиране на изборите. Може да се касира избирането на отделни народни представители, но на целите избори не може. Такъв вариант не съществува".

Относно напрежението между България и Турция и временното изтегляне на посланика в Анкара Надежда Нейнски той обяви, че тя в петък ще се завърне в турската столица.

„Турция направи известни опити за намеса в нашата политика, посланикът Сюлейман Гьокче беше привикан и нещата се успокоиха", добави министър-председателят.

Герджиков изрази готовност да продължи да изпълнява функциите на премиер и ако не бъде съставено правителство.

„Щом съм поел този кръст, не мога да го хвърля на пътя", лаконично отговори той и уточни, че "Бойко Борисов натрупа достатъчно политически опит, но няма да му е лесно да състави правителство".

"ГЕРБ няма да има достатъчно опора и ще е висш пилотаж да сформира кабинет. Борисов може и да играе по този начин,тъй като има опасност след няколко месеца патриотите да започнат да му извиват ръцете", коментира професорът.

Относно множеството уволнения в различни министерства служебният премиер беше категоричен, че това е направено от различните министри, а не от него.

„Аз съм уволнил единствено Гарелов. Съжалявам за него. У него обаче се прояви този политически нагон и не съобрази, че говори в качеството си на представител на кабинета. Историята с смс-а на Борисов за уволнението му не е истина. Консултирал съм се единствено с президента по случая.

Георги Костов малко прекали. Аз го помолих да напусне и той откликна. Ако има запис на разговора ни, няма да е в негова полза".

Смяната на 20-те областни управители пък е била извършена съвместно с президента Румен Радев, подчерта Герджиков.

Служебният министър-председател призна, че не смята икономическия министър Теодор Седларски за особено сполучливо назначение.

„Той не е от най-силните министри в моите очи. Може би по-добри неща можеше да направи, аз съм максималист", коментира служебният премиер.

Седларски беше забъркан в скандал, след като се появи запис, в който се твърди, че настоява за промени в управлението на държавното дружество „Ел Би Булгарикум" по искане на японска компания, която произвежда кисело мляко в Страната на изгряващото слънце.

Запитан дали му има доверие, Огнян Герджиков отвърна: „Деликатен въпрос, нека не отговарям на него".

Премиерът подчерта, че не е запознат с този сюжет и изрази надежда, че министърът му е бил воден единствено от желанието да привлече чуждестранни инвестиции у нас - нещо, от което България има нужда.

По думите му промените в борда на директорите на дружеството минават през решение на Министерския съвет, което няма как да бъде взето за краткото време, което има кабинетът.

„Президентът назначава, президентът уволнява, президентът се разпорежда", подчерта в отговор на въпрос дали би се разделил с него Герджиков.

Той обясни, че промените в държавни дружества продължават, като причините не са политически.

„За съжаление се констатира, получаваме от службите сигнали, че в някои дружество със 100% или по-малко държавно участие са се развивали много сериозни корупционни схеми", каза премиерът и даде за пример Орфей" и ГУСВ.

Герджиков призна, че на изборите е гласувал за Реформаторския блок и сега е ядосан на лидерите му, които „като интелигентни хора не можаха да се разберат, а се разпиляха на пет или шест парчета".

Относно бъдещите си планове Герджиков обяви, че няма намерение да остава в политиката и се надява да се върне към преподаването на право и писането на книги.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

„Няма есемес до мен – толкоз! точка!, не скри раздразнението си Герджиков. Не знам защо Иван Гарелов лъже - той така е решил, допълни министър-председателят. За първи път чувам, че съм му казал браво за защитата на Тома Томов, това просто не го знам, ядоса се служебният министър-председателят.

30.03.2017 20:22:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.