• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Президентът е на аудиенция при папата

Президентът е на аудиенция при папата

/КРОСС/ Тази сутрин президентът Румен Радев ще разговаря на четири очи с папа Франциск. По-късно ще има и разширена аудиенция за българската делегация, съобщава bTV.

При светия отец ще влязат президентът, съпругата му - Десислава Генчева, тримата министри - Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Президентът носи на папата икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга. Държавният глава ще поднесе венци на паметника на светите братя Кирил и Методий и на паметника на Иван Вазов в Рим.

В програмата по традиция е включено посещение на базиликата Сан Клементе и гроба на Св.Кирил и базиликата Санта Мария Маджоре където през девети век папа Адриан II благославя българската азбука.

Българската делегация ще посети и храма Св. Павел ала Регола, предоставен на православната църковна община в Рим. Църквата е с огромно значение , защото е изградена около дома на апостол Павел.

По думите на посланика ни във Ватикана папа Адриан Втори се е застъпил за каузата на Солунските братя, за да не изпусне българите, а оттам и славяните. България по това време е трета сила в света между Римската империя и Византия. Вероятно затова папа Адриан Втори е взел мъдрото решение да освети техните книги на български език и до голяма степен на това дължим факта, че писмеността ни се е запазила. Иначе тя е могла да загине като други писмености, които са създавани на някои от славянските езици.

Всяка година по традиция веднага след българската делегация на аудиенция влиза и македонската. Същото се случва и с молебена на гроба на свети Кирил Философ в Рим.

Тържественото отбелязване на датата се превръща в надпревара за западните ни съседи. Тази година обаче надпреварата ескалира с изявлението на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.