• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Тереза Мей е действала незаконно по отношение на бежанци в Кипър

Тереза Мей е действала незаконно по отношение на бежанци в Кипър

/КРОСС/ С единодушно решение в четвъртък Апелативният съд на Великобритания се произнесе, че премиерът Тереза Мей, в качеството си на вътрешен министър, е действала незаконно по отношение на бежанци, блокирани в една от двете нейни военновъздушни база в Кипър от 1998 г. досега. Решението слага край на продължаващата повече от 18 години драма, предава БНР.

Ищци по делото са 6 семейства, които са част от група от 75 бежанци от Ирак, Судан, Етиопия и Сирия, спасени от водите на Средиземно море през октомври 1998 г. Оттогава те живеят в неблагоприятни условия във временни постройки на територията на суверенната британска военно-въздушна база "Декелия" в Кипър, попадайки в "правен вакуум".

Правителството на Обединеното кралство последователно отрича правна отговорност за тези семейства. С решение от ноември 2014 г. тогавашният вътрешен министър Тереза Мей им отказва достъп до Великобритания, като заявява, че международната конвенция за бежанците не се прилага в случая на британските суверенни бази. Апелативният съд разпореди, че тя се прилага и настоящият вътрешен министър спешно трябва да преразгледа отказа за достъп до страната.

Спорът между Кипър и Великобритания коя от двете страни трябва да поеме отговорност за бежанците, попаднали на територията на британските бази, и къде те трябва да поискат убежище, възникна и през октомври 2015 г. Тогава над 100 сирийци и палестинци бяха спасени край бреговете на Кипър в района на британската военно-въздушна база "Акротири" и настанени в базата "Декелия". След близо месец много от тях поискаха убежище в Кипър след ултиматум от Великобритания, че в противен случай ще бъдат депортирани обратно в Ливан, откъдето идват.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.