• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хор "Аксон" и хор "Милка Стоева" с концерт в "Магазия 1"

Хор "Аксон" и хор "Милка Стоева" с концерт в "Магазия 1"

/КРОСС/ Хоров концерт, посветен на Деня на българската просвета, култура и славянска писменост, ще се състои на 26 май, петък от 19:00 ч. в "Магазия 1".

В програмата ще участват смесен хор "Аксон" от град Лил, Франция, по покана и съвместно с една от най-изявените бургаски школи за хорово пеене - хорова школа "Милка Стоева" при Младежки културен център - Бургас с диригент Светла Стоева.

Концертната програма, която ще представят двата певчески състава, ще задоволи и най-претенциозната публика. Ще прозвучат творби и песни на Рихард Вагнер, Джузепе Верди, Франц Шуберт, Габриел Форе, Йохан Щраус, Карл Дженкинс, църковно - славянски песнопения и френски шансони. Специално подготвени за празника са й химна на св. св. Кирил и Методий и хвалебна песен за светите братя.

Концертът се осъществява от Община Бургас и Младежкия културен център с любезното съдействие на "Пристанище Бургас" ЕАД и ДП "Пристанищна инфраструктура" - Бургас.
Входът е безплатен.

Хор "Аксон" е основан през 1999 година по инициатива на персонала от отделението по неврохирургия към Университетската болница в град Лил, Франция. Ръководител от основаването на хора е д-р Етиен Лий, неврохирург и професионален музикант. Д-р Етиен Лий е практикуващ хирург, флейтист и диригент на хора, носител на множество награди на Консерваторията. Първоначално в състава пеят само медици/лекари, сестри, психолози, санитари/, впоследствие се разширява професионалния спектър на певците, като към медиците се присъединяват преподаватели, научни кадри, занаятчии, пенсионери и др. Хор "Аксон" редовно организира благотворителни концерти за финансиране на научни проекти в областта на медицината, за подобряване условията за болничния престой на децата, за хуманитарни проекти. Хор "Аксон" привлича своята публика с популярна френска музика, хорове от любими опери, произведения от световната хорова класика. Репертоарът на хора обхваща творби от 16-ти век до съвременна музика, включително и френски шансони. В сътрудничество със симфоничен оркестър хорът е изпълнявал "Кармина Бурана" на К. Орф, както и операта "Кармен" на Ж.Бизе.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.