• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Бузов: "Ислямска държава" е врагът-оправдание за увеличаване бюджета за борба с тероризма

Бузов: "Ислямска държава" е врагът-оправдание за увеличаване бюджета за борба с тероризма

/КРОСС/ Основен елемент от присъединяването на НАТО към коалицията срещу "Ислямска държава" се очаква да бъде антитерористичният център, чието създаване беше обявено снощи, както и увеличаването на средствата за въоръжаване. Това каза специалистът по национална сигурност проф. Вихрен Бузов, според когото бизнес интересите са проникнали и в НАТО, предава БНР.

Мисля, че Тръмп е решил да ограничи своите изказвания срещу НАТО, че е остаряла организация, защото разчита, чрез евентуалното солидарно участие на тези страни в увеличаването на средствата за въоръжаване, да се открият нови работни места в САЩ, тъй като те ще купуват предимно американско оръжие и така ще може да изпълни поне част от своите предизборни обещания, ще може да удовлетвори военния бизнес, който стои зад всички големи външнополитически инициативи.Акциите на САЩ в Ирак "буксуват", смята експертът.

В Сирия проблем е разделението между проруската коалиция и проамериканската: Проамериканската залага на така наречената "умерена опозиция", все още не се е отказала от отстраняването на Асад... Това разделение също проваля съвместната борба, както и участието на Турция, която има двойствена позиция и воюва срещу част от силите, които изпълняват задачи на американците там - кюрдите.

Определено има много фактори, поради които можем да кажем, че международните усилия се провалят в борбата срещу "Ислямска държава", но тя все пак е необходимият враг, който може да обедини, да мотивира усилията, тъй като се явява оправдание за увеличаването на бюджетите за борбата срещу тероризма, и то далеч по-убедително, отколкото Русия. За да е успешна борбата с "Ислямска държава", е необходимо е да се постигне взаимодействие и координация между основните играчи в Сирия и там да бъде постигнато поне умиротворяване, категоричен е той.

Препъникамък обаче се явяват съюзническите отношения на САЩ с Израел и Саудитска Арабия, които правят невъзможно договарянето с Иран. Колкото по дълго продължава този процес, в който интересът към повече средства за въоръжаване, повече инвестиции във военния бизнес, включително и сделки с дявола от типа на оръжейната сделка със Саудитска Арабия ... колкото повече продължава този процес, толкова по-всекидневие ще стават атентатите, акциите на тероризма и, най-вероятно, заплахата от глобалния тероризъм няма да бъде премахната.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Още една безскрупулна атака като тази в Манчестър, и Британия или ще излезе от коалицията, или ще отмени демокрацията. Всякаква друга алтернатива просто ще я прави все повече държавно несъстоятелна.

26.05.2017 16:19:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.