• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Илияна Йотова: От президентските избори насам работата на Цветанов е да ругае Радев

Илияна Йотова: От президентските избори насам работата на Цветанов е да ругае Радев

/КРОСС/ Няма война между институциите. Има истини, които българското общество чува от страна на президента. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV по повод разменените остри реплики между президента Румен Радев и Цветан Цветанов.

„Г-н Цветанов това работи - от президентските избори насам неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, служейки си с квалификации, които не правят чест на нито един политик", каза Йотова.

„С г-н Радев сме избрани мажоритарно - г-н Цветанов дори не спечели преференциалния вот във Велико Търново", допълни тя.

По думите ѝ, изказването на Румен Радев за „тъмната площадка" се потвърждава и от докладите на Европейската комисия. Част от тази „тъмна площадка" е и сделката за ЧЕЗ.

"Лекцията, която изнесе президента, имаше много достойнства. Тезите в нея бяха подкрепени и от Европейската комисия. Нима не е истина, че не сме най-бедната държава в ЕС? За каква еврозона говорим при положение, че голяма част населението живее под прага на бедността. Министър-председателят може да посъветва всички, които участват в сделката за ЧЕЗ, не да се отчитат пред президента, а пред българската общественост. Да се реагира така пожарно не е достойно. Нека видим откога премиерът не е ходил на парламентарен контрол. Нека видим как отговарят министрите на парламентарен контрол. Нека видим какво казва бизнеса за обществените поръчки", призова Йотова.

По случая „Скрипал" и българската реакция Йотова коментира, че държавата е реагирала правилно и не е редно да се гонят руски дипломати.

"Българското правителство реагира правилно по случая Сергей Скрипал. Така запазихме резервите и възможността да бъдем канал между Запада и Русия. За съжаление такова нещо не последва.

„Запазили сме си ролята на посредници. България е едновременно началник на тези държави и същевременно домакин", посочи тя. „Дори в групата на държавите-посредници има сериозна надпревара. България все още не е изпуснала влака", каза вицепрезидентът.

Успешно е досега председателството. Но трябва да реагираме с повече самочувствие като страна-председател", смята тя. Според нея, обаче, страната ни след това е изгубила инерция.

"Най-вероятно Австрия ще изземе тази стъпка. Тя също не изгони руски дипломати и е следващият председател на Съвета на ЕС. Аз давам добра оценка за нашето европредседателство, но трябва да имаме малко повече самочувствие като страна председател. Направихме много хубави стъпки за Западните Балкани. Две страни ще получат покани за членство в ЕС и това става по време на българското председателство. Това е голям успех за нас", категоричен беше вицепрезидентът.

"Строителната площадка в България не е само една. Новина ли е, че България е пред демографски срив? За това говори президентът Радев. Онзи ден бях в Силистра и ученици ме попитаха: Имаме ли бъдеще в България? Какво ще направите, за да ни задържите тук? Вчера видяхме и майките на деца с увреждания. Ако бях министър-председател, щях незабавно да поискам оставката на социалния министър. Видяхте ли как отговори той? Ще се запозная със случая и ще извършим проверка. Типично по чиновнически. Това е недопустимо, когато гледаш болката на хората", заяви още Йотова.

Помолена да коментира изказването Росен Плевенелиев относно колениченето ѝ пред руския патриарх Кирил, Йотова каза: „Вие сериозно ли искате да коментирам бившия президент? Жалко, че този човек е бил президент на Република България". „Очевидно има някакви други мечти и неща за които мисли. Което е видно и от екрана", добави тя по негов адрес.

На въпроса на водещия Антон Хекимян защо е целунала ръката на руския патриарх, но не и на българския, тя реагира изненадано: „Така ли? Хайде да извадим архива! Ще ми се извините ли, ако това е така?". Водещият обясни, че са били излъчени само кадрите, на които Йотова коленичи пред Кирил.

По думите ѝ, жестът към Кирил показвал „уважение към Руската православна църква, към ролята ѝ в Освободителната война".

„Моето уважение към българския патриарх е много по-голямо като към духовен водач. Не смятам, че от това трябва да се прави политика. Имаме много по-важни проблеми за решаване", каза вицепрезидентът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иво 68

Яд ги е че вие и президента не сте избрани от ГЕРБ. Яд ги е че не им играете по свирката и не сте послушни. Б. Б и Ц. Ц не харесват хора-личности със собствено виждане.....

19.04.2018 09:36:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.