• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

България и още 15 страни от ЕС правят суперкомпютър

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Мария Габриел откриха в София форум за развитието на високите технологии в Европа.

България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел при откриването на международната конференция "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

Форумът е организиран от Министерството на образованието и науката и от Европейската комисия и е част от събитията на Председателството на Съвета на ЕС.

Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи дигитална стратегия, включваща развитието на изкуствен интелект и киберсигурност.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри.

Необходимо е средствата от един милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът пред гостите на форума. Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества.

Министър-председателят изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

Вижда се, че Европа доста е изостанала в сферата на суперкомпютрите и не случайно водещите икономики - САЩ, Китай и Япония притежават тези супер машини. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки и дори на сегашните системи не можем да осигурим адекватна защита, добави Борисов.

България има големи традиции във високите технологии. Ние, на Балканите, макар че сме изостанали, защото докато другите държи развиваха тези технологии, ние правихме магистрали и пречиствателни станции, имаме огромен потенциал, каза Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво ли ще е нашето участие - може би ще изградим алеите около цехчетата?!? Някога имахме електроника на световно ниво, но - имахме! Вече нямаме.

19.04.2018 21:41:00

Анонимен

Затрихме електрониката и микроелектрониката, а тия ръсят глупости - строели магистрали и пречиствателни станции ... Срам ме е!

19.04.2018 20:45:45

Анонимен

Имаме голям потенциал - каза Борисов - и затова ще спрем парите на БАН, за да не изпреварваме държави като Германия и Франция. Нека и те живната. А за завода ще помислим. - продължи той - може да е в Правец. Там имаме традиция. Но може да го преместим в Банкя. - пошегува се той. И така традиция имаме.

19.04.2018 14:05:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.