• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Любомир Бонев: Бързи и ефективни действия за овладяване на водната криза в Перник

Любомир Бонев: Бързи и ефективни действия за овладяване на водната криза в Перник

/КРОСС/ „Обръщам се към всички отговорни държавни и общински институции с призив за съвместни бързи и ефективни действия за овладяване на водната криза в град Перник, засягаща 100 хиляди български граждани, жители на град Перник и на общината". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Любомир Бонев от трибуната на Народното събрание. По думите му през последните две години МРРБ е информирало за редица проблеми, установени в работата на ВиК оператора в Перник, включително неефективност, неизпълнение на инвестициите в техническата инфраструктура, одобрени от бизнес плана, липса на конкретни изисквания в договорите с Асоциацията по ВиК, неизпълнение на законовите задължения на Асоциацията по ВиК и проблеми при прилагане на разпоредбите на Закона за водите. Депутатът коментира още, че дружеството е отчело загуби от 80 процента по преносната мрежа, при заложени 68. Той подчерта, че няма представен план за осъществяване на контрол от страна на ВиК по отношение използване на водата по предназначение на битовите абонати. За последните 2 години няма мониторинг на ВиК относно качеството на подаването на питейна вода за битови нужди. Не се знае броят на абонатите, което по думите му говори за неправилно инкасиране.

„Управленските грешки са очевидни. Очевидна е липсата на контрол върху разходването на водните обеми на язовир „Студена".Очевидна е липсата на контрол върху огромните загуби на питейна вода във водоснабдителната мрежа на град Перник", категоричен е Бонев.

Манол Генов: Водната криза в Перник е пример за всички абсурди на това управление

„Водната криза в Перник е пример за всички абсурди на това управление. Там имаше пълен отказ на институциите - първо, да контролират сектора си, а след това - да разрешат проблема. Премиерът Борисов направи опит да потуши случая, като взе оставките на управителя на ВиК и на областния управител. Но проблемът остана". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Манол Генов. Той обясни, че и досега няма отговор защо държавата не се е намесила, за да реши проблема: "Продължаваме да чакаме, за да видим кой ще понесе отговорността за стореното. Как никой не е чул, видял и разбрал, че се отбиват в пъти повече води от допустимите по закон?". Той припомни думите на министъра на околната среда и водите по същото време, че язовир „Студена" е в норма. „Тя гарантира, че до края на тази година обемът на водоподаване в язовир „Студена" ще бъде възстановен. Но не стана така. Потърпевшите са перничани", завърши Манол Генов.

Иван Иванов: И Шумен е в опасност от водна криза

„Причината за проблемите във водния сектор е липсата на адекватни мерки от управляващите през последните 10 години. За съжаление, кризата с водата в Перник не е единичен случай. Нееднократно съм сигнализирал за водния проблем и в област Шумен. Поредица от министри обясняваха как се грижат за проблема с водата в Шумен. На финала ситуацията е следната - язовирът е на около 50% и градът е в опасност от водна криза". Това каза народният представител от „БСП за България" Иван Иванов. Той предупреди, че ако няма поройни дъждове, язовирът в Шумен до пролетта ще бъде пресушен. Иванов информира и за други проблеми с водата в града и региона. „Има решение на съда, който казва, че тази вода е негодна за пиене. Освен, че нищо не се предприема, за да се подобри качеството на мрежите и водата, водата в Шумен стана най-скъпата в България", завърши Иван Иванов.

Атанас Костадинов : Нужни са спешни мерки във водния сектор

„Европейската комисия поиска от нас реформа на водния сектор, която не осъществихме. От 1 милиард кубични метра воден отток в държавата, ВиК отрасълът работи с 13%. Този въпрос е належащ и трябва да се реши възможно най-скоро от управляващите". Това заяви народният представител от левицата Атанас Костадинов. „Ние не направихме реформа на целия воден сектор. Дори да се инвестират 100 милиона във водния сектор на Перник, пак няма да се реши проблемът, защото не управляваме водите си. Тази ситуация трябва да се реши спешно", завърши Атанас Костадинов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.