• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асанж в САЩ

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асанж в САЩ

/КРОСС/ Британски съд ще открие изслушванията на искането на САЩ за екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който се бори да не бъде предаден на американските власти след арестуването му през април 2019 г., информира ДПА.

Много поддръжници на Асанж се очаква да протестират пред съда по време на изслушването. Делото вероятно ще продължи няколко месеца.

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович също призова Великобритания да не допуска екстрадирането му, като поясни, че случаят повдига важни въпроси около медийната свобода и защита правата на разобличителите.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асанж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асанж.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асанж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асанж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асанж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.