• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Цветеслава Гълъбова: На нас българите все по-чужда ни става емпатията

Д-р Цветеслава Гълъбова: На нас българите все по-чужда ни става емпатията

/КРОСС/ "Случаят с грабежа над 14-годишно момче в градския транспорт, без никой от свидетелите да реагира, предизвика остри реакции на възмущение в обществото и в социалните мрежи. Какво показва безразличието на пътниците, пред които се случва актът на насилие ", коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в Сутрешния блок на БНТ. 

"За мен водеща в този случай е апатията, категорична е д-р Гълъбова. Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопостави на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно", допълни тя.

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо, коментира психиатърът. Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва ако в случая това е неговото дете, или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това", допълни д-р Гълъбова.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници, коментира още психиатърът. Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре. Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред", допълни още д-р Гълъбова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много знаят да хулят ОНЯ строй, но такава случка бе АБСУРД да се случи тогава на публично място и момчето да бъде разсъблечено така! Тия, четиримата посерковци щяха да видят не два, три свята!!! Първо - намесата на пътниците, второ - на МВР - а както са на по 20-тина години... не ми се мисли какво щеше да им се случи!!!

24.02.2020 20:02:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.