• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с разпространението на коронавируса

ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с разпространението на коронавируса

/КРОСС/ Европейската комисия работи денонощно на всички фронтове в подкрепа на държавите членки на ЕС и на международните усилия за предотвратяване разпространението на коронавируса (COVID-19).

За да повиши глобалната готовност, предотвратяването и ограничаването на вируса, Комисията обявява днес нов пакет от финансова помощ на стойност 232 милиона евро. Една част от тези средства  ще бъде разпределена незабавно за различни сектори, а останалата ще бъде отпусната през следващите месеци.

Следвайки развитието в Италия, Комисията засилва подкрепата си за държавите членки в контекста на текущата работа по подготовка, действия в извънредни ситуации и планиране на реакцията.

Контекст

Новото финансиране от ЕС ще помогне за откриване и диагностициране на заболяването, за грижи за заразени хора и за предотвратяване на по-нататъшно предаване в този критичен момент.

От пакета помощ от 232 милиона евро:

-       114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация (СЗО), по-специално глобалния план за готовност и реакция. Това има за цел да засили готовността за извънредни ситуации свързани с общественото здраве и ответната работа в страни със слаби здравни системи и ограничена устойчивост. Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС.

-       15 милиона евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение.

-       100 милиона евро, от които 90 милиона евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина и 10 милиона евро за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.

-       3 милиона евро отпуснати по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Или мутрите, или ние........

По-голямата част от българите към момента не разбират изключително тежкото положение на България при коронавирусът с оглед липсата на здравеопазване и избощо отговорно правителство у нас.. Но сега всички ще си носим последствията от това, че едни избираха Боко Българоубиеца, други крадат с него, трети просто си мълчат, но за жалост ще мрат и тия, които го мразят, а те отдавна са мнозинство. Ако това положение в близките дни не се промени нацията ни като такава отива в небитието.

25.02.2020 02:58:03

Анонимен

Православната църква е открила и от векове прилага метод за предотвратяване разпространението на вируси в закрити помещения с много хора. Кади се с тамян. Аерозолът на тамяна улавя аерозола на вирусите и го блокира.

24.02.2020 22:09:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.