• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията

ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията

/КРОСС/ Политическа партия МИР настоява за връщането на Закона за управление на кризи от 2003 г., както и да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде ново Министерство на бедствията, авариите и управлението при кризи. Това се казва в позиция на партията от днес.

Причината е липсата на организация и координация между институциите, обща безотговорност и липсата на превантивни мерки, което доведе България до три национални кризи – тази с водата, замърсяването на въздуха и водите и липсата на адекватни мерки за наближаващата епидемия от коронавирус.

От ПП МИР предлагат и конкретни мерки заради потенциалната опасност за здравето на гражданите: „Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има готовност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани.”

В позицията си ПП МИР припомнят, че до спирането на закона през 2008 г. в държавата е имало много стройна организация за превенция на тежки ситуации.

Дават пример с кризата с птичия грип в Китай, когато с превантивна цел е внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага е създаден кризисен щаб с представители на Министерство на здраеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Провела се е организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството.

Във ВМА е било подготвено специално отделение за карантина, където са били настанявани евакуираните. Всичко се е случвало с точност и координация, а не хаотично, както е в момента, отбелязват от МИР.

От ПП МИР настояват също така правителството да изготви конкретен план за действие, който да бъде публично оповестен и да влезе незабавно в сила, в случай, че коронавируса засегне страната или някой български гражданин.

От най-младата българска партия МИР настояват за сериозно и отговорно отношение както на министър-председателя, така и на целия Министерски съвет, Народното събрание и всички български институции, защото управлението при кризи е част от националната сигурност на България. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.