• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Държавният глава връчи почетен знак на ректора на университета „Тойо“ д-р Макио Такемура

Държавният глава връчи почетен знак на ректора на университета „Тойо“ д-р Макио Такемура

/КРОСС/ "Между България и Япония има силни духовни връзки и те намират своите устои именно в задълбочаването на отношенията в образованието, науката и културата. Така България има възможността да се развива ускорено като държава на високите технологии и науката", заяви държавният глава Румен Радев, който на церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 награди с почетния знак на президента д-р Макио Такемура, ректор на университета „Тойо“ в Япония.

Президентът посочи, че отличието е израз на признателност за приноса на д-р Такемура в обогатяването и укрепването на двустранните отношения между България и Япония в областта на образованието, науката, културата.

Румен Радев припомни посещението си в университета „Тойо през октомври м.г. По думите му най-ценна е  била възможността да разговаря с младите хора на Япония, „да споделим визията си за нашето общо бъдеще, а също така с огромно удовлетворение да видя, че нашите български студенти и преподаватели са добре приети и ценени в Япония“.

„Ние ще продължим да поддържаме и насърчаваме както нашите студенти и преподаватели в Япония, така и японските студенти в България“, посочи още президентът Радев на церемонията, на която присъстваха посланикът  на Япония у нас Масато Ватанбе, д-р Иван Ботев, преподавател в „Тойо“, български студенти, учили в Япония и японски студенти от университета „Тойо“, следващи в България през тази учебна година по обменна програма със СУ „Св. Климент Охридски“.

Д-р Макио Такемура изказа своята дълбока признателност за отличието и благодари за подкрепата и топлото отношение към университета „Тойо“. Постепенно но сигурно се изгражда тясна връзка между висшето образование в България, в лицето на Софийски университет и нашия университет, заяви ректорът на японския университет и допълни, че заедно вече се постигат успешни резултати в обмена на студенти.

След церемонията президентът, ректорът на университета „Тойо“ и останалите гости проведоха среща на „Дондуков“ 2, на която бяха обсъдени перспективите за последващо разширяване на партньорството между България и Япония в областта на образованието и инвестициите. Откроена беше ролята на сътрудничеството в образованието и обмяната на опит, като стабилна основа за бъдещи общи българо-японски проекти. От своя страна японските и български студенти споделиха придобития опит и впечатления от процеса на научен обмен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.