„Джендър“ се превърна в Дума на годината за онлайн речник
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Декември 2019 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Джендър“ се превърна в Дума на годината за онлайн речник

/КРОСС/ Неутралното по род местоимение „they" (те), използвано на английски за определяне на хората, които не се считат нито за жени, нито за мъже, беше избрано за дума на годината от американския интернет речник „Мериам-Уебстър", предадоха АФП и Ройтерс.В САЩ все повече либерали се борят за правото с какво местоимение да бъдат определяни, независимо от пола, с който са се родили. Тази тяхна кауза често намира израз във визитните им картички, подписи на имейли и в акаунтите им в социалните мрежи. Така наречените „небинарни личности" настояват да бъдат посочвани с неутралното местоимение „They".

„Няма никакво съмнение, че тази практика се наложи в английския език и поради тази причина употребата на местоимението беше включено в нашия речник през септември", беше съобщено в сайта на „Мериам-Уебстър". Търсенето на „те" било скочило с 313% за година.
„Небинарните" личности се радват на нарастваща популярност в телевизионни сериали и сред звездите, какъвто е случаят с британския певец Сам Смит. От „Епъл" също включиха напоследък „неутрални" в полово отношение емотикони в последната версия на софтуера си, припомня агенцията.