Свободен достъп до телескопите в Шумен за пълното лунно затъмнение
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2011 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шумен /КРОСС/ Първото лунно затъмнение за 2011-та година може да бъде наблюдавано в нощта на 15 срещу 16 юни. Тогава Луната ще се намира в съзвездието "Змиеносец", около 7 градуса западно от мъглявината Лагуна по посока на съзвездието Стрелец, съобщава Студентското астрономическо общество на Шуменския университет.

Рядкото астрономическо явление ще започне в 21.22 ч. в сряда, като пълната фаза на затъмнението ще трае 100 минути и ще продължи от 22.22 ч. до 00.02 ч. Моментът на най-голямата фаза ще настъпи в 23.12 ч., а затъмнението ще завърши в 01.02 ч., когато Луната ще излезе от сянката на Земята.

Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето са наредени точно на една права линия, при което Луната навлиза в земната сянка.

При ясно небе, Студентското астрономическо общество на Шуменския университет ще осигури свободен достъп до телескопите на Астрономическия център за всички ученици, студенти и граждани, желаещи да наблюдават затъмнението. За всички любители на астрономията и на звездното небе Астрономическият център, намиращ се на покрива на Корпус 3 на Шуменския университет, ще бъде отворен от 21.00 ч. на 15 юни до 01.00 ч. на 16 юни за наблюдение на интересното астрономическо явление.

"Цялото затъмнение ще се вижда от източната половина на Африка, Близкия изток, Централна Азия и Западна Австралия. Началото на затъмнението може да бъде наблюдавано от Европа, Африка, Азия (без крайните североизточни части), Австралия, Океания, Антарктида, южните части на Атлантическия океан, Индийския океан, част от Тихия и Южния полярен океан. А краят на затъмнението ще се вижда от Южна Америка, Европа, Африка, западните и централните части на Азия, западната половина на Австралия, Антарктида, източната половина на Атлантическия океан и Южния полярен океан." - уточнява председателят на Студентското астрономическо общество Сунай Ибрямов.

Последното лунно затъмнение беше на 21 декември 2010 г., а следващото затъмнение за 2011-та година ще бъде на 10 декември.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око или с инструменти -бинокъл, далекогледна тръба или телескоп, без да се използват предпазни средства.

Варненци ще наблюдават пълно лунно затъмнение на 15 юни