Самурайска броня и бойно камилско седло от Кадафи в колекцията на Тато
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2011 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музеят в Правец показва още от подаръците на Тодор Живков

София /КРОСС/  Самурайско снаряжение и бойно камилско седло са сред най-новите експонати в изложбата с подаръци на бившия първи Тодор Живков в Историческия музей в Правец. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС директорът Татяна Борисова.
Вчера в музея са пристигнали от София още 219 експоната, с които експозицията ще нарасне почти двойно. До момента тя включваше 239 позиции, обясни Борисова.
„Получихме още предмети от колекцията с подаръци на Тодор Живков. В петък ходихме да ги вземем. Имаме разрешение от министър-председателя да получим цялата колекция подаръци безвъзмездно с цел да ги обгрижваме вече като музейни експонати, да ги експонираме по различни теми и различни поводи, защото не всичко може да бъде показано наведнъж. И продължаваме, все още не сме взели всичко, защото няма време”, каза Татяна Борисова.

Служителите работят усилено, за да подредят експозицията до 7 септември, когато ще се състоят честванията по повод 100-тната годишнина от рождението на Живков. Но са оптимисти, че ще успеят навреме: „В момента установяваме кое какво е, описваме, сортираме, подреждаме. Както знаете, по български, в последния момент всичко ще е готово”.

Заради разразилия се шум около имената в инициативния комитет по организацията на тържествата музеят се радва на засилен интерес, както от страна на медиите, така и от обикновените граждани, които са любопитни да видят подаръците на Тодор Живков.
„Шум има и ще го има, но в крайна сметка Тодор Живков е бил държавен глава на България. Историята е тази, която ще даде окончателната оценка. Ние сме в Правец и няма как иначе – има инициативен комитет, хората искат този ден да се чества. Нищо лошо не виждам в това. Човек не е само положителен или отрицателен. Тодор Живков има място в българската история”, каза по този повод Татяна Борисова.

Цялото интервю четете ТУК

/ВС/