Поставиха сърбин начело на "Музея на македонската борба"
Секция: СВЯТ
09 Септември 2011 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поставиха сърбин начело на "Музея на македонската борба"

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Историкът Бранислав Светозаревич (Покорни) е назначен за директор на "Музея на македонската борба за държавност и суверенитет", съобщи онлайн изданието на вестник "Дневник".

Светозаревич досега работеше в Държавния архив на Македония, а през 2009 г. бе кандидат за кмет на Тетово от ВМРО-ДПМНЕ.

ИА "КРОСС" информира своите читатели, че Бранислав Светозаревич, по-известен в историческите среди като Бране, е автор на няколко монографии и документални сборници осветляващи различни страни от национално-освободителното движение във Вардарска Македония и по-специално в Положкия регион.

Като потомък на сърби, той категорично отхвърля българското културно-историческо наследство на територията на Вардарска Македония, независимо дали става дума за Средновековието или Възраждането. 

Бранислав Светозаревич-Бране е един от най-големите почитатели на игумена Хаджи Езекия (Езекил) от положкия манастир Св. Атанасий, който бе най-изявения македонски сепаратист в кликата на някогашния първи български митрополит в Скопие-дядо Теодосий.

/НИ/