Летище София с нов партньор - "Катар еъруейз" лети от Доха до София и обратно
Секция: НОВИНИ
15 Септември 2011 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летище София с нов партньор - "Катар еъруейз" лети от Доха до София и обратно

София /КРОСС/ Вчера на Летище София кацна самолет Airbus А320 на авиокомпания "Катар еъруейз". Полет QR 943 на националния превозвач на Катар, е първият по новата въздушна линия Доха - София - Доха. С ефектен воден салют най-голямото българско летище посрещна приземяването на металната птица.

На тържествената церемония по посрещането на екипажа и пътниците на една от най-мощните азиатски авиокомпании присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, негово превъзходителство Салем Ал Джабер посланик на Катар за България и други официални лица.
Изпълнителният директор на Летище София Веселин Пейков и вицепрезидентът на катарските авиолинии за Европа Пол Йоханес, посрещнаха на стълбата на самолета г-н Акбар Ал Бакер - изпълнителен директор на "Катар еъруейз" и придружаващата го делегация, включително представители на медии от Катар, Кувейт, Кралство Саудитска Арабия и Дубай.
„За нас е чест да посрещнем "Катар еъруейз" в България и да предложим на нашите пътници нова възможност да достигнат до над 100 дестинации по целия свят. Летище София се разраства интензивно, като постепенно се превръща в регионален хъб. Щастлив съм да приветствам "Катар еъруейз" на българска земя" каза Веселин Пейков.
На новия Терминал 2, след изпълнения на децата от ансамбъл "Росна китка" и впечатляващия Теодосий Спасов, министър Московски приветства новите въздушни партньори на Летище София като ги поздрави с добре дошли и изрази увереност, че ще бъде направено всичко необходимо за доброто сътрудничество и успешното осъществяване на договореностите между двете страни.
Изпълнителният директор на "Катар еъруейз" Акбар Ал Бакер благодари за подкрепата за най-новата линия на авиокомпанията, която отваря въздушен коридор между страните от Залива и Европа. „Ние сме първата страна от Залива, която обслужва такава линия. София е важна за нас не само заради възможностите за туризъм, а и заради бизнес пътуванията. С нея европейските дестинации в мрежата на авиокомпанията ни стават 26. Превъзходни сме в неповторимото гостоприемство, което вие заслужавате. Предлагаме изключително преживяване както на земята, така и във въздуха и винаги надминаваме очакванията на нашите пътници."
Министър-председателят Бойко Борисов започна приветствието си с думите: „Най-добрите идват при най-добрите - това е ясно". Той с усмивка си припомни че всичко за новата въздушна връзка между Доха и София е започнало от една шега при неговото посещение в Катар. "Тази дестинация открива огромни възможности и се надявам, че партньорите ще направят още за региона, тъй като все още нямаме връзка със Скопие, Загреб, Белград. Добре дошли и пожелавам безаварийни полети".
Господин Ал Бакер подари на премиера и на министър Ивайло Московски кристален орикс символ на държавата.
От българска страна на партньорите бе подарен компас с гравирани координати на Летище София и възпоменателна метална пластина за първия полет.

"Катар еъруейз", в състава на която работят много български пилоти и авиоинженери, е сред най-бързо развиващите се авиокомпании, с един от най-новите и модерни самолетни паркове в света. 98-те самолета (Boeing, Airbus, Bombardier) летят по 106 дестинации в Европа, Близкия Изток, Африка, Южна Азия, Индийския океан, Тихоокеанския регион, Северна и Южна Америка. Само през 2011 г. компанията разширява мрежата си с 15 нови въздушни линии.

Полетите на "Катар еъруейз" от София до Доха и обратно са четири пъти в седмицата - в понеделник, сряда, петък и събота, с междинно кацане в Букурещ. Това дава възможност на пасажерите за връзка с над 100 дестинации в цял свят и най-вече до Близкия изток и Азиатско-Тихоокеанския регион. Билети се предлагат в бизнес и в икономична класа. На борда на самолетите пътниците могат да ползват повече от 900 опции на уникална система за аудио и видео развлечение.