Бисер Троянов: Добре е, че купуването на гласове се криминализира
Секция: ПОЛИТИКА
19 Септември 2011 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бисер Троянов: Добре е, че купуването на гласове се криминализира

 

София /КРОСС/ Това явление – купуването на гласове навлиза все повече в годините по време на избори. То е провокирано не само от кризата, от безработицата, донякъде сме виновни и самите избиратели, които с нежеланието си да потребим правото си на вот. Това заяви Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в интервю за БНТ. По думите му е хубаво, че в последните години то беше криминализирано.

На въпрос дали ще бъдат провалени изборите във връзка с купуването на гласове, Троянов посочи, че по-важното е изборите да бъдат проведени законосъобразно. С малко гласове изборният резултат може да се обърне, поясни още Троянов.

На въпрос как гледа на идеята за това повече граждански организации да наблюдават изборите, Бисер Троянов заяви, че е достатъчно да има неправителствена организация и да подаде документи в ЦИК, за да наблюдава. Не се изискват допълнителни тежести. Би могло неопределен брой такива организации да наблюдават процеса, стига техните членове да са подготвени за това.

По отношение на кандидат-президентите, говорителят на ЦИК заяви, че комисията трябва да отговарят на определени изисквания – българският гражданин да няма друго гражданство, освен българското, задължително да е навършил 40-годишна възраст и да е живял последните 183 дни в България от петте години, които се изискват по закон.

„Надявам се нито един от кандидатите да не попадне под удара на закона”, посочи още той.