Стачката на БДЖ ще спира влаковете за 8 часа през октомври
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2011 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стачката на БДЖ ще спира влаковете за 8 часа през октомври

/КРОСС/ От октомври, всеки ден за по осем часа влаковете спират да се движат. Затова предупредиха синдикатите, които готвят стачки. Причината - предстоящи съкращения и реформи в железницата, съобщава БТВ.

По данни на синдикатите, за последните три години служителите в Държавните железници са намалели от 17 на 14 хиляди. В момента се готвели и още съкращения. На около 2000 души.

Освен съкращения, БДЖ подготвя да даде на частни фирми част от дейностите в железницата. Пак по информация на синдикатите това ще се случи с почистването, охраната, билетоиздаването и кондукторите. Подобен опит, но без успех, е правен през 2005 година.

„На БДЖ не им струва по-малко, а хората минаха на минимални работни заплати и какво направихме на практика - ощетихме хората и обогатихме фирмите. Сега ще стане същото", смята Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Синдикатите събират подписи за ефективни стачки от октомври. За осем часа всеки ден влаковете ще спират работа. Най-вероятно това ще става между 10 и 17 ч. И ще бъде обявено поне 7 дни предварително.

Изпратихме запитване до БДЖ, но до момента отговор не сме получили. Разбрахме обаче, че в края на годината се готви увеличение на цената на билетите. Средно с 5 %.