Папандреу се смири: Гърция може да излезе от еврозоната
Секция: СВЯТ
20 Септември 2011 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папандреу се смири: Гърция може да излезе от еврозоната

Атина, Гърция /КРОСС/ Гръцкият премиер Георгиос Папандреу възнамерява да постави на референдум въпроса за оттеглянето на Гърция от еврозоната и връщането на националната валута, предава в днешния си брой гръцкия ежедневник "Катимерини". Това становище на гръцкия министър-председател е продиктувано най-вече от все по-засилващия се натиск от страна на външни кредитори и граждани, които са недоволни от мерките за икономии.

Ръководителят на правителството очаква, че резултатите от народния вот ще позволи на правителството да продължи успешно с преодоляването на бюджетния дефицит и външния дълг за сметка на непопулярни мерки.

Предвижда се законопроектът за референдум за евентуално напускане на Еврозоната от Гърция ще бъде разгледано в парламента през следващите дни. Членовете на правителството обсъдиха референдума на извънредно заседание още в неделя, на 18 септември.

Междувременно министърът на вътрешните работи Кастаних Харис подчерта, че ако гърците гласуват "за" връщането на националната валута, страната ще трябва да обяви предсрочни избори. Министърът на земеделието Костас Скандалидис на свой ред призова референдум по този въпрос да не бъде проведен, а направо да се отиде към предсрочни парламентарни избори.

ИА "КРОСС" напомня на своите читатели, че през май 2010 г., Международния валутен фонд (МВФ) и Гърция се споразумяха на балканската страна да й бъде предоставена финансова помощ в размер на 110 милиарда евро, само и само да бъде избегнат фалита.

В края на юли тази година на извънредна среща на еврозоната бе решeно да се предостави на Гърция и т.н. втори пакет от финансовата помощ, като по този начин икономиката на Атина ще глътне още 109 милиарда евро европейски пари.

Последните сметки на гръцкото министерство на финансите сочат, че брутния вътрешен продукт на страна през 2011 г. е паднал с цели 4,5%, а не 3.5% както се смяташе досега. Очакванията са, че бюджетният дефицит на страната през настоящата година ще достигне до 7,6% от БВП.

/НИ/