Боян Радев: Горд съм, че съм българин
Секция: СПОРТ
27 Февруари 2012 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Радев: Горд съм, че съм българин

София /КРОСС/ Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков прие в кабинета си двукратния олимпийски шампион по борба Боян Радев. Срещата бе организирана по повод 70-годишнината на родния класик. Министър Нейков го награди за изключителния му принос в развитието и успехите на българския спорт.

Радев пожела на всички наши спортисти, които ще участват в Олимпиадата в Лондон, да се завърнат с медали. Той се пошегува и допълни: „Ако не вземат, аз ще им дам два от моите”. Радев изрази своята признателност за почитта и каза: „Горд съм, че съм българин и живея в тази хубава държава”.

 

Боян Радев Александров е български състезател по класическа борба в категория до 97 кг. Роден на 25 февруари 1942 г. в с. Мошино (днес кв. Мошино на Перник). Състезава се за "Левски-Спартак".

 

Спортни успехи:

олимпийски шампион от Токио'1964 и Мексико'1968;

световен шампион от Толедо през 1966;

световен вицешампион през 1962 и 1967 г.;

европейски вицешампион през 1968-а;

спортист на годината в България за 1964, 1967 и 1968 г.

Обявен е за заслужил майстор на спорта. През 2009 г. получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) - „Златна огърлица“.

Боян Радев е приет и в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).

 

Освен като легендарен борец, Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В зала в музея, наречена на неговото име, са изложени ценни паметници колекцията му, над 170 експоната — икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ в. сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор. Радев дарява на НИМ всички свои награди и отличия от борбата.