Джоков: Дървата за Димитров по-евтини отколкото за "бедните баби"
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2013 09:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джоков: Дървата за Димитров по-евтини отколкото за "бедните баби"

/КРОСС/ Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е изкупувал дървесина на цена между пет и шест пъти по-ниска, отколкото гражданите. Това обяви в ефира на bTV бизнесменът и председател на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков.

Според представените от него документи от Изпълнителната агенция по горите, цялата дървесина от горското стопанство в Етрополе е изкупувана от фирмата „Медикет", която е била собственост на Емил Димитров преди да стане депутат в 41-то Народно събрание. Заради държавния си пост той прехвърля собствеността на майка си Елеонора Димитрова.

След проверка, продължила повече от година, в началото на април тази година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, че депутатът е бил в конфликт на интереси заради лобистки поправки в Закона за лова и опазването на дивеча, чиято цел е била финансова изгода за свързаната с него фирма „Медикет".

Според цитираните от Димитър Джоков данни през 2009 г. фирмата е купила 6000 куб. м дърва на цена от 6,15 лв., която включва както строителна дървесина, така и дърва.

„През 2010 г. Емил Димитров попълва 36 000 кубика дървесина по малко над 5,67 лева. По това време социално слабите баби купуват дървесина за 36 лв. Цената за пространствен кубик е около 2 лв. - т.е. разликата в цената е между три и шест пъти", подчерта Джоков.

„Връщаме се в миналото, за да не може хора с нисък морал да заемат такива постове в бъдеще", посочи бизнесменът.

„През последните две години в търговията с дървесина влязоха фирми на 25-годишни лица, които тръгнаха от нулата, а изведнъж извадиха милиони. В единия случай става дума за 6 млн. лв., а в другия - 3 млн. лв.", посочи Джоков.

„Такава централизация и монополизация не сектора не е имало в последните 50 години. Това стана след редица лобистки промени в законите", допълни той и заяви, че двама души посочват кой да работи в сектора.

Според Емил Джоков при управлението на ГЕРБ и земеделския министър Мирослав Найденов, когато във властта е бил и Емил Димитров, България е била „разпарчетосана" на шест парцела „по съвсем мафиотски начин".