Симеон Щерев празнува юбилей в БНР
Секция: КУЛТУРА
22 Октомври 2013 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Щерев празнува юбилей в БНР

/КРОСС/ Проф. Симеон Щерев - един от най-добрите световни джаз флейтисти, ще отпразнува своята 70 годишнина с концерт на 24 октомври /четвъртък/ от 19:00 ч. в Първо студио на БНР. Юбилярът е подготвил свои композиции, които ще прозвучат в изпълнение на Биг бенда на БНР и Джаз квартет: Симеон Щерев - флейта, Антони Дончев - пиано, Стоян Янкулов- ударни и Веселин Веселинов (Еко) - контрабас. Сред специалните изненади за публиката са пиесите от проекта „Барок и джаз" и „Моцарт и нещо друго" за пиано и флейта. Специален гост на концерта - бенефис ще бъде Николета Хайтова, студентката на проф. Щерев от класа му в НМА „Проф. Панчо Владигеров".

Проф. Симеон Щерев (популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана) е педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика. Осъществява стотици записи за БНР и БНТ, издава самостоятелни плочи, дългогодишен солист на Биг бенда на БНР. Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. Свирил е с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти.

Биг бендът на БНР е създаден на 3-ти март 1960-а година. В продължение на повече от пет десетилетия съставът реализира записи за фонда на БНР и концертира със звездите на родната поп и джаз сцена. Изявите на оркестъра са свързани с престижни джаз фестивали у нас и в чужбина, с отбелязването на юбилеи на забележителни личности, оставили своята златна диря в историята на българската музика. Мисия на формацията е чрез своите изяви да създава и съхранява значими произведения, да формира вкус към естетичното у слушателите и да представя стойностната българска и световната музикална култура.