Все по-голяма е вероятността киберпрестъпленията да станат глобална заплаха
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Ноември 2013 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Все по-голяма е вероятността киберпрестъпленията да станат глобална заплаха

/КРОСС/ Все по-голяма е вероятността киберпрестъпленията да се превърнат в глобална заплаха, стана ясно на откритата в столицата международна конференция, посветена на киберестъпността с участието на над 250 специалисти от 20 държави.

Форумът се провежда благодарение на Международна академия за обучение по киберразследвания, съвместно с ДАНС и българското звено на "Задграничен консултативен съвет по сигурността".

За трета поредна година водещи експерти в областта на информационната сигурност и противодействията на киберпрестъпенията представят данни и реални модели за справяне с глобалната заплаха. Акцентът тази година е върху превенцията, казва Албена Спасова, председател на Международната академия за обучение по киберразследване:

Очевидно е, че киберпрестъпленията се усложняват. Троянците и други видове зловреден код биват приватизирани за финансови измами.

Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи" коментира, че след 1996 година с навлизането на бизнеса и критичните данни в интернет се появяват и реалните киберзаплахи и добави, че независимо, че столицата е сред първите десет столици с най-добър интернет, това не трябва да ни радва:

Самият факт, че тук сме събрали всички тези ведомства говори за добрата воля и желанието да изградим една единна национална политика в областта на киберсигурността.

Социалните мрежи и мобилните приложения стават все по- опасни за всички, е коментара на Борис Гончаров, експерт по информационна сигурност, който предупреди:

Какво представлява твоят приятел във "Фейсбук", абсолютно имагинерно понятие. Ние нямаме приятели във Фейсбук, ние имаме, може би, врагове във Фейсбук, но не и приятели. Тази армия от безбройни дигитални идентичности е все по-трудно да бъде управлявана. Хората доброволно споделят всеки аспект от живота си в социалните мрежи. Това поражда огромни рискове.