Френският "Национален фронт": Няма да допуснем "Атака"
Секция: ПОЛИТИКА
20 Ноември 2013 21:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френският "Национален фронт": Няма да допуснем "Атака"

/КРОСС/ Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен отказва сътрудничество с "Атака" за европейските избори през май догодина, за да не навреди на новия си политически образ, който си изгражда. Нейният заместник по кадровите въпроси Луи Алио заяви в присъствието на журналисти от 14 държави в ЕС, поканени от Клуб Голяма Европа, че няма да допусне "Атака" в планирания европейски крайнодесен алианс. Причината е, че "трябва да има харта за добро поведение на партиите в алианса".

Тази ненаписана харта според него противоречи на поведението на расистки и антисемитски партии като унгарската "Йобик" и българската "Атака". В последните сондажи Националният фронт се класира на първо място сред френските партии, след като изостави ксенофобската си риторика. Марин льо Пен се надява да спечели поне 30% на местните избори във Франция през март 2014 г. и поне 20-25 депутатски места на изборите за Европейски парламент. В момента Националният фронт има само трима евродепутати. В новия Европарламент той ще се опита да състави група от поне 50 депутати от седем страни, като си сътрудничи и с холандците, но всяко сближаване с партии като "Йобик" и "Атака" няма да е възможно, защото те се държат като военизирани формирования, пише "Сега". 

Националният фронт възнамерява да привлече заселилите се по-отдавна мюсюлмани във Франция, които са недоволни от новодошлите имигранти, създаващи риск за техните работни места. В спора между израелци и араби ще пази неутралитет. Партията на Льо Пен ще упражни дипломатически натиск над България и Румъния сами да си приберат ромите и "да престанат да ги дискриминират", за да не бягат във Франция. Френските националисти вече не се обявяват нито срещу ЕС, нито срещу еврото и обещават да работят заедно с Германия както досега. По този въпрос те се дистанцират от британската Партия на независимостта на Найджъл Фарадж, която е антиевропейска.

Според политолога Жерар Грюнберг от Националния център за научни изследвания целта на новата умерена линия на Льо Пен е да разсее страховете на избирателите на традиционната десница и левица във Франция, които се чудят за кого да гласуват поради дълбокото недоверие към цялата политическа класа. След като отне избиратели на левицата и се превърна в най-голямата работническа партия на Франция, Националният фронт получава сигнали, че и наследници на голистката партия са готови за изборни комбинации с него.