Стефан Цанев: Младите автори налагат нов стил в поезията
Секция: КУЛТУРА
04 Януари 2014 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Цанев: Младите автори налагат нов стил в поезията

София /КРОСС/ Аз съм представител на едно поколение, което вече залязва. Много търся връзки с младите автори. Хора като Елин Рахнев, Васил Балев, Димитър Кенаров, пишат по начин, който е непознат за моето поколение, те пишат другояче. Това е нов стил в българската поезия. Това заяви пред TV7 поетът и драматург Стефан Цанев.
Използваме мъжки род за женски професии, защото така изглежда по-европейско, по-чуждо. По същата причина някои избягват звателния падеж, който е украшение на нашия език, коментира Цанев. Чуждеем се, така е било в последните 100-150 г. и писателите се присмиват на това. Простият човек, за да изглежда интелигентен, изкривява езика. Мисля, че тези обръщения в мъжки род са част от тази тенденция, сподели още Цанев.
"Български хроники" надхвърли 200 000 тираж. Най-хубавото е, че книгата се продава вече осма година. По принцип напоследък има и много млади автори, които се продават достойно. При това интересът към писатели като Георги Господинов и Милен Русков вече се е прехвърлил зад граница, подчерта Цанев.