Камерън: ЕС не трябва да пречи на добива на шистов газ
Секция: СВЯТ
24 Януари 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камерън: ЕС не трябва да пречи на добива на шистов газ

/КРОСС/ "Европейският съюз не трябва да приема разпоредби, които възпрепятстват развитието на шистов газ". Това заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на Световния икономически форум в Давос, предаде ИТАР-ТАСС.

Камерън цитира примера на САЩ, който бе заявил, че растежът в производството на шистов газ е намалил разходите за енергия, което е направило и американската промишленост по- конкурентоспособна.

"За да премести бизнеса своето производство в Европа, на него трябва да са му предоставени стимули под формата на евтини и надеждни източници на енергия ", каза още Камерън.

"Ние трябва да имаме ясна представа, че ако Европейският съюз или неговите членки наложат непосилни, ненужни или преждевременни регулаторни мерки за проучването на шистов газ в Европа, инвеститорите бързо ще отидат в други региони", заяви британският министър -председател.

Камерън добави, че производството на нефт и газ ще продължи, но в Европа подобни области пресъхват.

Въпреки притесненията на обществото и екологичните организации, че добивът на шистов ще навреди на околната среда и хората, британският премиер вярва, че ако се внимава шистовият газ може да бъде извлечен без да вреди на човешкото здраве и околната среда.

Европейските правителства се отнасят по различен начин към проблема. Правителствата на Германия и Франция наложиха мораториум върху използването на технологията за добив и не възнамеряват да се позволи използване й дори за в бъдеще.

Кабинетът на Дейвид Камерън се надява , че шистовият газ ще позволи на Великобритания да ограничи вноса на газ.