През 2013 година в Русия за възстановяване на православни паметници са похарчени над 165 милиона долара
Секция: Русия
29 Януари 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2013 година в Русия за възстановяване на православни паметници са похарчени над 165 милиона долара

/КРОСС/. През изминалата година Русия е отделила повече от 5 милиарда рубли (166 милиона долара) за възстановяване на 230 архитектурни обекта с историческа значимост, свързани с православното наследство, се позовава ИТАР-ТАСС на думите на зам.-министъра Олга Голодец.
„Става дума за реализация на много сериозна програма, резултатите от която, водят до откриване на исторически значими православни църкви и храмове, в това число и до възможност за започване на реставрационни процеси на Новодевичи манастир", поясни Голодец на парламентарните срещи в Съвета на Федерацията, които се провеждат в рамките на Рождественските срещи. По думите на Голодец, днес в обществото съществуват пропуски, без които е невъзможно да се изгради нито културна, нито историческа цялост на Русия.
„Защото, ако не знаем, че отрока Вартоломей, в последствие е станал Св. Сергий Радонежски, но освен нас, да не знаят това и нашите деца, то безспорно се прекъсва връзката в историческата верига от събитията, в културното развитие на нашия народ, които ни доведоха в това число и до сегашно състояние", отбеляза зам.-министърът Голодец.
„При нас не трябва да има неизвестни лица, които в действителност са извършвали подвизи в служенето си в името на Господ и на народа, в името на духовната култура, които са пример за трудолюбие, духовност, аскетизъм, пример за отдаденост и служба на своята кауза", смята О. Голодец.