НПО предлага редуциране на ЦИК и отделен район за българите в чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2014 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НПО предлага редуциране на ЦИК и отделен район за българите в чужбина

/КРОСС/ Намаляване на броя на членовете на Централната избирателна комисия, българите в чужбина да гласуват за отделен избирателен район и по-силен мажоритарен елемент в листите предлагат от Института за развитие на публичната среда.

Сегашните предложения за промени в изборното законодателство предвиждат членовете на ЦИК от 21 да станат 15. Председателят на управителния съвет на института Антоанета Цонева смята, че броят им трябва да е 9.

Смятаме, че това, за населението, мащабите на България и работата, която комисията следва да върши, е оптимален вариант и предлагаме петима да бъдат излъчвани и избирани от парламента и четирима, назначавани от президента, каза тя. 

Цонева поиска още членовете на ЦИК, докато са такива, да не могат да развиват друга дейност и през две години и половина чрез жребий квотите да се обновяват.

От неправителствената организация предлагат също задължителна преференция с нулев праг за листите, което ще засили мажоритарния елемент, а българите в чужбина да са първите, които електронно да гласуват по интернет. Освен това, да отпадне възможността един кандидат за депутат да участва в две листи.

Цонева подкрепя идеята на президента по време на евровота да се проведе референдум, защото това ще вдигне избирателната активност.