„Атака": Детски надбавки - само за пълнолетни родители
Секция: ПОЛИТИКА
05 Февруари 2014 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Атака": Детски надбавки - само за пълнолетни родители

/КРОСС/ В сегашния си вид Законът за семейните помощи за деца създава редица предпоставки за злоупотреба със средствата от републиканския бюджет. Текстовете от чл. 3  на същия закон, определящи правото на семейни помощи за деца, дават възможност на малолетни и напълно недееспособни български граждани, които получават детски надбавки, да раждат деца, които деца впоследствие също да се възползват от предвидените в закона социални плащания, заявява партия „Атака".

Чл. 3 от Закона за семейни помощи за деца е финансова притегателна за определени лица. Благодарение главно на българските медии българско общество регулярно се превръща в свидетел на поредната 12- или 13-годишна родилка, чиито родители получават детски надбавки за същата. Maлолетната майка няма нито образователен ценз, нито законовото право да бъде наета на трудов или граждански договор, респективно същата няма приходи за отглеждането и осигуряването на образованието на своето. Това води до реалната невъзможност детето й да се интегрира в българското общество.

Българските граждани стават наблюдатели на абсурдното раждане на деца от деца - практика, характерна за най-бедните държави от  Азия и части на Африка.

Тази практика в страната ни представлява основната преграда пред интеграцията на тези деца. Този порочен процес поставя цялото българско общество, трудещите се българи и българската икономика пред несправедливостта да отглеждат чрез данъците си група от индивиди, за които раждането се е превърнало в бизнес и средство за оцеляване, без да се полага труд. Именно поради тези причини наблюдаваме 10-членни семейства, в които никой не е трудово зает, а цялото семейство се издържа от социални помощи - помощи, осигурени от всички работещи български граждани, които поради икономическия си статус масово раждат между едно и две деца, но издържат и чрез данъците си отглеждат огромни безработни фамилии и техните деца. Този фактор води до тежки и прогресивно негативни изменения в демографската картина на Република България.

Предвид това трябва да признаем, че Законът за семейните помощи за деца, в частност чл. 3, е социално несправедлив, облагодетелстващ една група хора за сметка на цялото българско общество. Текстовете в чл. 3 стимулират 12-годишни деца да раждат деца, продиктувано единствено от икономическата изгода. Схема, в която българските граждани са принудени да издържат малолетни деца и техните деца.

Дългогодишната практика по силата на чл. 3 от Закона за семейни помощи за деца ясно показва, че липсата на възрастови ограничения за получаване на помощи по никакъв начин не оправдава направените плащания, не създава условия за интеграция на малцинствата, не подпомага получаването на образователен ценз, а дори напротив - втвърдява разделението и бедността в тези групи. Предлаганата от партия „Атака" законодателна промяна, чрез записването на възрастов праг от 18 години за получаването на помощи при бременност и за отглеждане на деца, ще елиминира или драстично ще намали детската раждаемост до 18-годишна възраст, поради липсата на икономически и финансов мотив за раждане преди тази възраст. По този начин ще се усили ефектът на ефективните грижи за децата в XXI век, както и адекватното образование и последваща успешна реализация на индивида. Ще се спре или намали, в разумни граници,  явлението - деца да раждат деца, за които да се грижат всички работещи. Ще се подпомогне интеграцията на малцинствата, чрез прекъсване на линията за раждане на обречени деца в многолюдни семейства без доходи, които по  финансови и други причини не могат да осигурят начален старт на подрастващите, тяхната реализация и конкурентоспособност в ерата на пазарната икономика.