Има много поставени рекорди преди откриването на Олимпиадата в Сочи
Секция: Русия
05 Февруари 2014 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има много поставени рекорди преди откриването на Олимпиадата в Сочи

Сочи. /КРОСС/. На 7 февруари в Сочи се откриват XXII Олимпийски зимни игри. Тази Олимпиада ще бъде втора за Русия, като първата се състоя в Москва през 1980-та година, която остави незабравими впечатления. Сочи ще стане първия град със субтропичен климат, където ще се състои зимна Олимпиада, и е най-северния град със субтропичен климат: топлото море се намира в съседство с вечните ледове на Кавказ. Разположен е на една географска ширина с френската Ревиера, пустинята Гоби и американския Бостън. Освен това, Сочи е един от най-дългите градове в света (148 км) и заема почетното второ място след Мексико, който е с дължина от 200 км.
За първи път в олимпийската история, на Олимпиадата в Сочи ще вземат участие атлети от 88 държави, по този начин ще бъде поставен рекорд, след Олимпиадата във Ванкувър-2010, където участваха спортисти от 82 страни. Тук е моментът да отбележим, че в зимните игри за първи път ще вземат участие спортисти от Доминика, Малта, Парагвай, Източен Тимор, Того, Тонга и Зимбабве. Под знамето на МОК ще участват и трима спортисти от Индия. Общо в Сочи ще се състезават за 98 комплекта медали, над 3000 атлети. Право за излъчване на откриването на Олимпиадата закупиха почти всички водещи телевизии в света, което означава, че телезрителите ще бъдат над 2 милиарда по целия свят.
Олимпийските игри в Сочи ще влязат в историята и като най-иновационните. За проектирането и строителството на олимпийските обекти са използвани уникални технологични решения, бяха изградени 380 олимпийски обекти, сред които са спортните съоръжения, разположени на планински и крайбрежни клъстери, а също и хотели с над 25 хиляди стаи, студия и апартаменти. Строителите заявиха, че подготовката към Олимпиадата, стартирала от ниво - нула, позволи да бъдат внедрени най-съвременни технологии. Тези Олимпийски игри ще станат най-скъпите в олимпийската история. Бюджетът на Олимпиадата в Сочи е над 50 милиарда долара. До този момент най-скъпата Олимпиада беше тази в Пекин - 43,2 милиарда долара. С нов олимпийски рекорд премина и щафетата с Олимпийския огън, която премина може би по-най трудния път в историята. Тази щафета не е толкова спортна, колкото представлява сложна математическа задача - 14 хиляди факлоносци бяха разпределени на 123 дни, за което потрябваха 2,5 години, за да завърши с ювелирна точност дистанцията на всеки участник. Малка частица от Олимпийския огън премина през борда на най-големия атомен ледоразбивач в света, а също така през високи точки на света - над Елбрус, а космонавтите от МКС изнесоха огъня в открития космос. През времето на пътешествието си, Олимпийския огън смени най-различни видове транспорт.
От 2010 до 2014 година се проведе уникална Олипмийска Културна програма, разпределена по години: 2010 - Годината на Киното в Русия, 2011 - Годината на Театъра в Русия, 2012 - Годината на Музиката, 2013 - Годината на Музеите и 2014 - Финал. През четирите години на територията на цяла Русия се състояха десетки и дори стотици културни мероприятия в сферата на изкуствата - фестивали, конкурси, спектакли, форуми, благотворителни концерти и много други.
Днес Сочи е напълно готов за провеждането на най-хубавите и скъпи Олимпийски игри в историята, заяви на пресконференцията президентът на МОК Томас Бах.
На 7 февруари 2014 година в 20:14 ще започне официалната церемония по откриването на Олимпийските зимни игри в Сочи. Това време е избрано не случайно, според организаторите е символ на 2014 г., - годината на първите в историята на Русия Олимпийски зимни игри.