Старият бряст на Сливен получи подкрепа и от депутатите
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2014 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старият бряст на Сливен получи подкрепа и от депутатите

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители подкрепиха кампанията на община Сливен за популяризиране на участието на Стария бряст в конкурса „Европейско дърво на годината 2014". На 21 февруари 2014 г. деца от Сливен танцуваха и пяха народни песни в парламента, за да популяризират участието на Стария бряст в конкурса.

Председателят на парламента Михаил Миков поздрави гостите и отбеляза, че децата дават младо настроение за Стария бряст. Той изрази увереност, че Стария бряст ще успе да победи в конкурса и пожела на изпълнителите да имат възможността да отнесат прекрасното настроение, което са донесли в Народното събрание, като победители със Стария бряст в Брюксел.

Кметът на Сливен Кольо Милев благодари за възможността за представяне на кампанията в Народното събрание и посочи, че нейната цел е да убеди всички приятели на България да пуснат своя глас за Стария бряст. В момента българската кандидатура води убедително пред Кривата круша на Унгария и вярвам, че „Европейско дърво на годината 2014" ще бъде именно Стария бряст, добави той.

Старият бряст, който е в центъра на Сливен, е на над 1000 години и е един от символите на града. Той е обявен за защитено дърво, обиколката му при корена е повече от пет метра, а височината му достига над 10 метра. През миналата година брястът е станал победител в националния конкурс "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Стария бряст представя България в Международния конкурс "Европейско дърво на годината 2014", където участват и Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

Гласуването в Интернет e започнало на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари, като през последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит. Pезултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаването на победителя на 19 март в Брюксел.