БАН разработва оранжерия за Марс - ще има ягоди,чушки и домати
Секция: Наука
15 Април 2014 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН разработва оранжерия за Марс - ще има ягоди,чушки и домати

/КРОСС/ Институтът за космически изследвания и технологии при БАН разработва оранжерия за Марс. Целта и е да се проследи как в космически условия израстват растения, развиват се нормално и служат за храна на космонавтите.

Българските учени разработват трето поколение на българската космическа оранжерия "Свет"." Тя има доста дълга история и е летяла повече от десет години в космоса. Още през 80-те години по програмата "Интеркосмос" български учени са поканени да участват в разработването на биологична система за осигуряване живот на космонавтите при техните дълготрайни полети. Първият дълготраен полет е до най-близката планета Марс.

"Трябваше да се разработят отделните звена на една такава биологична система, в която, както на земната биосфера, става естествен кръговрат на веществата. Космонавтите не могат да си вземат достатъчно количество храна, въздух, вода. Това трябва да става така, както на земята, както е свикнал човек и се е приспособил", разказа доц. Таня Иванова пред Дарик.

"На нашите учени са възложили разработката на звеното "Висши растения". Имало е още звено "Низши растения" и "Животни". Това не е било случайно, защото те имат 20-на години успехи в космическото приборостроене. Опитите да се правят оранжерии са свършвали безуспешно дотогава. Дори се е смятало, че растенията не могат да се развиват в безтегловност. Те толкова са свикнали 4 милиона години към земното притегляне, че нямат висша нервна дейност, както хората и кучетата, които могат да се приспособят към безтегловността. Такива опити са правени с години на земята", каза още тя.

Доц. Иванова разказа, че са разработили оранжерия с автоматично следене на параметрите на средата, с микропроцесор - малка компютърна система. В това им е помогнал Институтът по кибернетика към БАН. Българската оранжерия е изстреляна като щатна апаратура на един от модулите на орбиталната станция "Мир" и работи 10 години безотказно, припомни Таня Иванова.

"Отначало започнахме със зеленчукови култури. Първо, защото сме известен зеленчукопроизводител, поне бяхме. Второ, защото те имат по-краткотраен вегетационен цикъл и след 30 дни може да се консумират без някаква специална преработка. А и на космонавтите най-много им липсваше витаминозна добавка към храната. Те консумират консервирана храна, тя не е вкусна и бързо омръзва, а и губи и витамините си с времето", разясни тя.

Космонавтите много са харесали работата с оранжерията, защото в тази техногенна обстановка, в която те живеят и работят, въздухът им не е приятен дори на мирис. В него са констатирали повече от 400 вредни примеси, защото се поддържат само основните съставки на въздуха на екипажа. А основното предназначение на растенията е да поглъщат въглеродния двуокис и да възстановяват кислорода в средата, която дишат космонавтите, с помощта на фотосинтезата. И третият, главно психологически ефект е, когато те са гледали как се развива оранжерията.

Второто поколение на космическата оранжерия е разработено с финансиране от НАСА. В него нашите учени са успели да получат пшеница. Сега се разработва трето поколение. Вече е доказано, че растенията могат да се използват, да се развиват нормално и да се използват биологичните системи. Но трябва да се развиват технологиите, да се развиват големи площи промишлени оранжерии.

"Най-много работим в системата в листната зона. Правим мониторинг на всички параметри, дори на физиологичните параметри, за да следим здравето на растенията. Така, както на хората се мери температурата, кръвното налягане, така и ние мерим на растенията. Те имат подобни параметри", заяви Иванова.

В оранжерията ще има всички видове култури, които са нискостеблени и които са с по-кратък цикъл на развитие. Вече е направен подобен експеримент. Например имитира се полет до Марс и там в модули, които технологично отговарят на тези, които ще летят в станцията до Марс, е влязъл 6-членен екипаж. Устроена е 3 кв. метра оранжерия и в нея са засадени, освен салати и лук, репички. За първи път е доказано, че кореноплодни могат да се развиват, независимо че няма гравитация. Използвано е свойство на растението - осмоза, при което към корена се спускат хранителни вещества. Отглеждани са още дребни домати тип "чери", ягоди, чушки. Най-новото за оранжерията е системата за осветление. По - рано осветлението се е осъществявало с флуоресцентна светлина и с лампи, които са много ненадеждни. Сега има светодиодно осветление. На растенията не им трябва целия спектър на светлината, това е губене на енергия, а им трябва само примерно червена светлина, за да се фотосинтезират и само синя, за да се ориентират по нея и да растат, посочи доц. Иванова. Така ще могат да се създадат оранжерии с големи площи и да се направят трансфери към земните оранжерии. За оранжерията нашите учени ще търсят програми и проекти, в които да се включат, защото нямат средства.