Над половин милион българи засегнати от кризата с КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2014 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над половин милион българи засегнати от кризата с КТБ

/КРОСС/ Повече от половин милион български граждани са пряко или косвено засегнати от проблемите в Корпоративна търговска банка. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след провелата се днес срещата между банкови експерти, представители на синдикати и работодатели и омбудсмана Константин Пенчев.
„Има много подадени жалби към обудсмана. Засегнатите фирми са десетки хиляди, а ощетените работници са стотици хиляди. 8% от средствата в банковата система не работят. Има един виновник и това е БНБ. Струва си да се проведе разследване дали няма престъпни действия от страна на управителя на БНБ. Българската народна банка не е зависима от законите, а от някой друг. Докато ръководството не бъде сменено с независими хора, някой трябва да ги кара да си вършат работата", заяви Велев.
По думите му БНБ има инструментите да действа в такива ситуации, но тя не го прави.
„Действащото законодателство разполага с всички необходими средства, които БНБ може да предприеме за оздравяване на банката. Законите никога не са съвършени, но в момента действащото законодателство не е пречка", заяви Велев.
По думите на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев има много рецепти за спасяване на банката.
„Бедствието КТБ е общонационален проблем. Ако обществото не намери солидарност в решаването на този проблем, то той ще повлече още много други и ще стане страшно, подчерта Дончев и добави, че не може тарикатлъкът на една група хора да бъде плащан от цялото общество.
Той бе категоричен, че колкото повече БНБ се бави със своето решение, толкова е по-малка вероятността финансовата институция да бъде оздравена.
„Вече повече от два месеца се бави решението за оздравяване на банката. Би могло да се върнат и влоговете, които не са гарантирани по закон", смята Дончев.
„Би било много добре, ако обществото разбере, че банките са наричани кредитни институции не защото дават кредити, а защото се ползват от кредита на доверие към тях", каза още той.