Миков: Избирателите ни отредиха мястото на опозиция. Ние ще подкрепим всички националноотговорни решения
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2014 23:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миков: Избирателите ни отредиха мястото на опозиция. Ние ще подкрепим всички националноотговорни решения

/КРОСС/ „Искам да благодаря на всички български граждани, които участваха в тези избори, защото демокрацията е преди всичко участие. Благодаря на всички, които подкрепиха платформата и политиката, която предлагаше БСП лява България на тези избори. Искам да благодаря на всички членове, симпатизанти, застъпници и активисти, които участваха в тази кампания, убедени, че политиката ни е необходима за по-голяма част от българските граждани." Това заяви на пресконференция в НДК лидерът на БСП Михаил Миков.

Той бе категоричен, че новото НС ще е силно фрагментирано.

„Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент. Това повелява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички националноотговорни и необходими решения в законодателството. Трябва да видим как ще започнат разговорите по евентуално възможност съставяне на правителство. Отговорността за тези разговори е на победителя - ГЕРБ. Ползвам случая да ги поздравя с победата", каза още той.

Той бе категоричен, че БСП ще участва в разговорите по националните приоритети, но категорично не може да става въпрос за скрити разговори за подялба на властта.

„Българските граждани отново не дадоха активна подкрепа за политически платформи или за самите партии и политици, които кандидатстваха за тяхната любов. Това крие тежки рискове за възможността за излизане от кризата на доверие в партиите, политиката, институциите и механизмите на представителната демокрация. За нас най-важна и първостепенна задача остава да бъдем автентичните представители на лява България", завърши обръщението си Михаил Миков.

На въпрос защо БСП губи толкова пъти от ГЕРБ Миков отговори, че социалистическата партия е партия, която е губила не само от ГЕРБ през годините, но е намирала начин и сили да излезе от тези ситуации, и отново да спечели доверието на гражданите.

„Тепърва ще анализираме причините, част от които са вътрешнопартийни и персонални", подчерта той и добави, че не може да се говори за нова политическа криза - тя е същата.

„Ние смятаме, че представителната демокрация няма алтернатива", изрично подчерта Михаил Миков.

Попитан какви промени трябва да се очакват оттук насетне от БСП лидерът на партията заяви, че такива промени все още не са обсъждани, но всички са със съзнание за необходими такива.

На въпрос за отношенията с АБВ Миков отговори, че отношенията с партията са два типа - в зависимост от това дали партията ще влезе в новото Народно събрание или не.

„Ние приемаме резултата такъв каквото е и това дали ще бъдем втори или трети ще зависи от гласовете. Това няма по съществен начин да промени доверието, което получихме от българските избиратели - коректно и почтено те гласуваха за нас. Толкова доверие ни дадоха те за новото НС. Не смятам, че намаляване на броя на гласовете за нас е тенденция, но е оценка, включително оценка за участието ни в предишния мандат", коментира още лидерът на БСП.

„Много пъти сме плащали цена, на тези избори също плащаме, но няма такава, заради участието във властта, да измениш на тези, които са те подкрепили с гласа си. Много ще се радваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси от нашата предизборна въпроса. Смятаме, че част от тях са и общоприемливи, но и национално необходими", каза още Михаил Миков.

„Едни нови избори не мисля, че ще се отразят добре, особено ако след тях следват други нови и нови избори. Проблемите не са в изборите, а в упражняването на властта. Ние изпитване цената на това упражняване с този резултат. Трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва и това се отнася за всички партии. Днешната парламентарна фигурация, както се очертава, го доказва по категоричен начин", коментира той.

"Нямаме покана да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Разбирането за НС като за всенародна отговорност и политика приключи преди около 25 години. Сега има политическа отговорност и ясни политики. Част от проблемите на недоверието на политиката днес е, че политическите платформи все по-често се изместват.

"БСП не се разпада. БСП Лява България има автентичната амбиция да бъде представител на левите избиратели у нас. Никой не бива да разглежда никоя партия като някакъв монолитен къс бетон. В голямата ни история имаме различни периоди, но самата политическа платформа на левицата е надживяла много други партии, които са били представителство заради властта, а не заради интересите на гражданите. Нямам притеснение за разпадане на БСП", коментира още Михаил Миков.

Снимка: Ладислав Цветков, бТВ