Пред BBC Ева Паунова разкритикува реториката на Дейвид Камерън
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пред BBC Ева Паунова разкритикува реториката на Дейвид Камерън

/КРОСС/ В неделя, 19 октомври 2014 г., евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова коментира за предаването „The World This Weekend" на BBC имиграционната политика на Великобритания заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, новоизбрания за председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания.

През изминалата седмица в британските медии изтече информация, че премиерът Дейвид Камерън обмисля да въведе „аварийни мерки", с които да ограничи броя на имигрантите от страни-членки на ЕС. Tемата често намира място в предизборните речи на г-н Камерън, а повод на последните му изказвания са частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента му Найджъл Фарадж и неговата анти-европейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни-членки на ЕС като България. Според Ева Паунова подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрес с основополагащите договори на ЕС.

„Нито аз, нито други мои колеги евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почуствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави-членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там", допълни г-жа Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС, залегнал в член 45 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Неговото ограничаване би означавало промяна в текста на този документ, изискваща съгласието на останалите 27 страни членки на Съюза.

„Подобна стъпка е много малко вероятна, почти невъзможна", каза Ева Паунова. Избраният за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер също покрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

Според Ева Паунова не е правилно определени членки на ЕС избирателно да се придържат към правилата на Съюза, а в същото време да се възползват се от всички позитиви, които членството в него носи. Тя призова британския премиер да не разчита на популизъм, а да базира изказванията си на факти. Евродепутатът посочи данни от доклад на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, според които имигрантите от ЕС (включително българи и румънци) във Великобритания имат принос от 1,02% от БВП, тъй като са по-млади и по-икономически активни от цялостното население в страната.

„Реториката на г-н Камерън е напълно излишна, не само защото накърнява идеята за обединена Европа, но и не му помага да печели избори в собствената му страна", заяви Ева Паунова. „Единственото, което постига с подобни изказвания, е да засилва позициите на анти-европейската партия UKIP. Групата на евроскептиците в Европейския парламент, към която тя принадлежеше, се разпадна преди броени дни - ясен сигнал за неуспеха на политиците-евроскептици", добави тя.

Ева Паунова следи темата за имиграционната политика на Великобритания отблизо. През януари тази година тя се обърна към Дейвид Камерън в отворено писмо, а през месец юли го разкритикува в изказване по време на работната сесия на Европейския парламент в Страсбург.