Леа Коен и Фучеджиева в Клуба на Дора Габе и Багряна
Секция: КУЛТУРА
04 Ноември 2014 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Леа Коен и Фучеджиева в Клуба на Дора Габе и Багряна

/КРОСС/Леа Коен възражда легендарния Клуб на българските писателки. В него тя (като председател) ще събере известните в българската литература жени: Милена Фучеджиева (зам.-председател), Виктория Бисерова (секретар), проф. Миглена Николчина, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и Светлана Дичева. Нови членове ще постъпват с препоръки от двама души от Клуба. 

Те няма да се събират в офис, няма да купуват имоти, няма да отварят сладкарница или кръчма, а клуб. Но и той няма да е заведение за ядене, пиене и сладки приказки. Клубът на българските писателки ще бъде имагинерно място, без материално измерение. Територията, която ще заема, ще бъде мисловна.

Членският внос е доста по-висок от този в творческите съюзи - 100 лв. годишно.

Преглеждайки през години архивни документи, Леа Коен открива една различна България от началото на 20 век. Попада на сведения за съществувавено на женски организации и клубове в дневниците на Евдокия и Богдан Филови и се заравя да види какви са тези сдружения. Така научава, че през 20-те години у нас е създаден Съюз на жените с висше образование. Оказва се, че по онова време има доста жени с медицинско и правно образование, а най-много са учителките. В началото на 20 век у нас се радват на изключително влияние в обществото фигури като Екатерина Каравелова и дъщерите й Лора и Виола, които изпитват влечение към литература, образование, към познанието въобще.

В Съюза на жените с висше образование се формира секция на жени-писателки. Тя постепенно се оформя в клуб, който през 1934 г. се обособява като Клуб на българските писателки. В него членуват Евгения Марс, Дора Габе, Елисавета Багряна, Мара Петканова, Фани Попова-Мутафова, Яна Язова..., все жени с равноправно място в обществото наред с мъжете-писатели, разказва "Площад Славейков".

„Целите ни са преди всичко литературни, но и да оказваме влияние в обществения живот, - казва Коен. - Клубът не е свързан с никаква политическа тенденция. Ние сме хора с различни политически предпочитания, но тук ще се занимаваме само с неща, които са общи за всички ни. Ще бъдем толерантни помежду си, като се надяваме тази толерантност да се възпроизвежда и в нашето публично говорене като един модел за това как биха могли да съжителстват най-различни идеологии. Ще се стремим да заявим отношение към всички болезнени въпроси в обществото - към проявите на ксенофобия, расизъм... Ще го покажем и с действия."

Писателките ще развиват и благотворителна дейност. Ще основат литературна награда за разказ на етническа тема, за да насърчат писането в социално онеправданите кръгове.