Таня Райковска е председател на Върховния касационен съд
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Ноември 2014 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таня Райковска е председател на Върховния касационен съд

/КРОСС/Висшият съдебен съвет избра съдия Таня Райковска за председател на Върховния касационен съд.

Райковска бе избрана с 14 гласа „За", 5 „Против" и 4 „Въздържали се". Нейният опонент Красимир Влахов събра 7 гласа „За", 9 „Против" и 7 „Въздържали се".

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри втора процедура за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като първата се провали. Тогава нито една от двете кандидатки - съдиите Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. Очаква се самият избор да се проведе в края на януари.

Процедурата съвпадна с последния ден от мандата на Лазар Груев като председател на Върховния касационен съд. По-рано днес той каза пред БНР: Седемте години минаха като един миг. Бяха години, изпълнени с много промени, с много работа. Реформата никога не е еднократен акт. Тези години бяха изключително важни за съдебната власт, защото те започнаха с приемането на изцяло нов Закон за съдебната власт през 2007-а. Година по-късно влезе в сила нов Гражданско-процесуален кодекс, за първи път от петдесет и няколко години. Това бяха жалониращи години. Започна работа постоянно действащ Висш съдебен съвет. Влязохме в ЕС и започна европейското настояще на България.