Българското женско лоби иска от ЕК законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2014 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българското женско лоби иска от ЕК законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените

/КРОСС/ Българското женско лоби ще събира 1 милион подписа до Европейската комисия, за да започне законодателна инициатива за борба с насилието срещу жените, стана ясно по време на конференция „Немият вик на насилието" по инициатива на Илияна Йотова, евродепутат. Сред гостите в препълнената зала бяха колегите евродепутати на г-жа Йотова, Георги Пирински, Мария Арена - евродепутат от Белгия и координатор в Комисията по правата на жените и равенство между половете, както и Биляна Борзан, евродепутат от Хърватия и също член на комисията. Присъстваха също така д-р Розалина Лачева, старши ръководител в Европейската агенция за основните права, Яна Първанова, адвокат свободна практика от адвокатската колегия в Ямбол, служител на МВР, както и Екатерина Воденичарова - психолог, специализиран в жените жертви на домашно насилие.
На конференцията бешен представено последното мащабно изследване на Агенцията за човешките права на ЕС, в което са анкетирани 42 000 жени. 13 милиона жени за последните 12 месеца в страните от Европейскоя съюз са били обект на домашно насилие. Една от всеки три е преживяла физическо или сексуално насилие, а една от всеки две жени е била подложена на сексуален тормоз. В България едва 14% от жертвите са подали сигнал до полицията. Една българка на всеки четири е била жертва на насилие и тормоз.
В Хърватия вече има национална стратегия за насилието срещу жените, заяви хърватската евродепутатка Билияна Боржан и допълни тревожната информация, че две трети от жертвите на убийства в страната са жени и това неминуемо е свързано с насилието срещу тях.
Присъстващият адвокат от колегията в Ямбол, Яна Първанова изброи законите, защитаващи жените от домашно насилие и наказващи виновника. Сред главните проблеми Яна Първанова е краткия срок, в който жертвите на домашно насилие могат да подадат жалба - само един месец. Впоследствие служител на МВР описа процеса по подаване на жалба. Според него, все още основен проблем е убедеността на жертвите, дали трябва да подадат жалба: „Само около 14-15% от претърпялите домашно насилие подават жалба до МВР и търсят правата си" сподели той. В кратко видео, представено от Мария Арена, евродепутат от Белгия тя изрази своята подкрепа към гражданската инициатива и подчерта важността да бъдат поощрявани жените към действие, когато има случай на домашно насилие.
Дискутиран бе и психологическият ефект от насилието срещу жените. Психологът Екатерина Воденичарова описа начина, по който жертвата бива погълната психологическо от насилника си и как това води до изолирането им в отделен свят. „В момента работя с жена, която все още мисли, че насилника и ще се върне - въпреки, че той е в чужбина от цяла година. На тази жена, както и на много други в подобна ситуация, и е много трудно да започне живота си наново" сподели психологът.
Г-жа Йотова подчерта необходимостта от възможно най-бързото подписване и ратифициране на т.нар. Истанбулска конвенция от страните в Европа. Тази конвенция бе приета от Съвета на Европа през 2011 г., след като през 2002 г. той препоръча създаването на национално законодателство за насилието срещу жените. "Засега само 11 страни в Европа са я подписали. Поздравявам моята хърватска колежка г-жа Биляна Борзан от Групата на социалистите и демократите в ЕП, която днес е наш гост и която отбеляза, че Хърватия вече привежда законодателството си в духа на Истанбулската конвенция, макар и страната само да е подписала конвенцията, без ратификация в хърватския парламент.", отбеляза Илияна Йотова.Тя допълни, че Истанбулската конвенция е най-пълният документ, който осигурява както цялостна защита на жертвата, така и превенция на всякакви форми на насилие. "България има Закон за защита от домашното насилие, но той указва какво да се прави, едва след като жената вече е била физически или сексуално насилена. Липсва превенцията и въпросът как въобще да не се стига до такива случаи."
На последвалата дискусия представители на гражданското общество и ръководители на НПО-та изразиха благодарността си към Илияна Йотова, че предизвиква внимание към сериозния проблем с насилието срещу жените и подкрепиха инициативата и истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от България. Представителите на НПО-та бяха съгласни за нуждата от мрежа за превенция на всички нива на обществото. Г-жа Йотова и Г-н Пирински изразиха надеждата, че и новата Европейска комисия ще обърне повече внимание на този въпрос.
Темата ще бъде поставена отново на предстоящата сесия в Страсбург идната седмица. В отговор на парламентарно питане, последвано от дискусия, ЕК трябва да посочи конкретните законодателни мерки, които ще предприеме за ефикасна борба с насилието срещу жените.